galéria megtekintése

Támadás ellenünk

11 komment


Dési András

Megint Párizs. Megint a felvilágosodás, a szabadság, a fény városa. Tíz hónappal ezelőtt, amikor a Charlie Hebdo szatirikus hetilap szerkesztőségében Franciaországban született, bevándorló családból származó támadók rendeztek vérfürdőt, azt gondolta a világ, hogy az illetékes hatóságok majd megakadályoznak egy újabb rémtettet.

Most azt látjuk, hogy a Párizsra és az egész nyugati világra támadók sokkal magasabb szintre emelték háborújukat. A terrorizmus új minőségét prezentálták. Több helyszínen, koordinálva csaptak le. Ölni, pusztítani akartak, jobban bízva a lőfegyverekben, mint a pokolgépekben Megrohamozták egy heavy metal banda koncertjét, tüzet nyitottak éttermekre, bárokra, megpróbálták felrobbantani a Stade de France-ot, ahol éppen a francia és a német válogatott játszott felkészülési meccset.

A támadók félelmet, pánikot akartak kelteni. Üzentek a nyugati világnak, ne gondoljátok, hogy biztonságban vagytok. Nesze nektek labdarúgó Európa-bajnokság, rettegjetek csak minden meccs előtt. Exportáljuk hozzátok az erőszakot, amiben a Közel-Keleten élők közül sokaknak nap mint nap részük van. S ami elől menekülni próbálnak – ide, Európába.

 

Ha tényleg az Iszlám Állam áll a péntek tizenharmadikai merényletek mögött, akkor az eddig messzinek tűnő ellenség megérkezett a kontinensre. Átvették az al-Kaida szerepét, ők koordinálják a nemzetközi terroristahálózatot.

Sokkal „népszerűbbek", mint az al-Kaida volt, sikerrel csábítanak el dzsihádistának talajt vesztett, az identitásukat kereső fiatalokat. S államként működnek, miközben nyilvánosan kivégeznek embereket, vizet, áramot, egészségügyi szolgáltatásokat, olcsó lepénykenyeret biztosítanak.

A párizsi merényletek nyomán sokan a bevándorlókra fognak mutogatni, még ellenségesebben néznek majd rájuk. A gyűlölettel, a félelemmel együtt fog nőni a biztonság iránti igény. Még több rendpártiságra, még több populizmusra, az Európa erőd még fokozottabb védelmére mutatkozik kereslet. Megint visszatérnek majd a 2001 szeptember 11. után bevezetett intézkedések. S ez így fog menni, ciklikusan, mert a terrorizmussal vívott aszimmetrikus háborúnak ilyenek a törvényei. S ezt a háborút még sokáig fogjuk vívni. S lehet, hogy még több biztonsági ellenőrzést fognak bevezetni, de Európa, a nyugati világ akkor is erősebb.

Mert a szabadság mindennél erősebb. A terrornál is. Vive la France! Vive la liberté!

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.