galéria megtekintése

Talált, süllyedt

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 22. számában
jelent meg.


Tamás Ervin
Népszabadság

Különleges év az idei: három választás miatt háromszor szorul össze a közügyek iránt valamelyest is érdeklődő ember gyomra, háromszor fogja el émelygés, és nem csak az úgynevezett negatív kampány hömpölygése miatt. Hanem mert a magyar vizsla szelíd öleb, a hajdani mocskolódások kamaszos kirohanások a mostaniakhoz képest. A „talált, süllyedt” torpedójátékot láthatjuk megelevenedni, ami nem csak élő szervezeteket, egzisztenciákat rombol, hanem a közpolitikába vetett maradék illúziót is tönkreteszi, annyira, hogy sokáig tart a felépülés.

Sejthető volt, hogy a szocialisták új generációjában finoman szólva túlreprezentált az a gárda, amelyik nem feltétlenül elvi alapon választott pártot, inkább a lehetőség vitte oda, ahol egymást segítve lettek azok, amik: fontos emberek. De más ezt látni, mint gondolni. Ahogyan az eddig magabiztos közszereplők riadtan menekülnek a nyilvánosság elől, vagy hevenyészett mondatokat ismételnek különböző kiszerelésben, holott mindössze az derült ki róluk, hogy pályaválasztásuk egyfelől érték nélkül, másfelől megfogható értékekért történt. És ha a közeg megérzi a vérszagot, információkoncok lepik el a nyilvánosságot. Közben a kollégáik izgatottan jelentik, hogy a kerítésen belül nincs leváltóhangulat, ámbár kívül jó ideig lehetetlen lesz ledolgozni a hátrányt a vétleneknek is. Pedig a jelenlegi fázisban a legnagyobb vesztes az MSZP. Igaz, elitje számára ott lesz a kényelmes és mentelmi jogot biztosító parlament, de most „beszerzett”, ám tartósnak ígérkező erőtlenségükkel akaratlanul is utat engedhetnek a legkülönbözőbb démonoknak.

Gúr Roland reménybeli és Gurmai Zita jelenlegi szocialista EP-képviselő utcai fogadóórán Salgótarjánban
Gúr Roland reménybeli és Gurmai Zita jelenlegi szocialista EP-képviselő utcai fogadóórán Salgótarjánban
Komka Péter

 

A két volt szövetséges – a felmérésekből úgy tűnik – lélegeztetőgépen van, csak akkor kerülhetnek alkupozícióba, ha vasárnap átlépik a küszöböt, ha nem, homokra építkeztek. Ugyanakkor józan szemlélőnek ijesztő látni, hogy az egyik oldalon egy papírgalacsin is maradandó sérülést okoz, a másikon a vállról indítható rakéta találata sem. Az a kormánygépezet, amely korábban sokszor ügyetlenül és akadozva működött, ma precízen és időzítve – olyan szervezeteket, intézményeket is maga alá gyűrve, amelyek ebben a műveleti sorban végképp nem lehetnének fogaskerekek.

Az ügyészség hol PR-ügynökséghez hasonlít, hol a Magyar Nemzet sajtószolgálata, hozza-viszi az ügyeket, majd alapos vizsgálattal kimutatja, hogy nem ő szivárogtatott – s ha kell, ezt még nemzetbiztonsági ügyekben is megteszi. Úgy tűnt, hogy a jobbikos ember először viccnek veszi a vele történteket, csak a hétfői meghallgatásán döbbent rá, hogy ügye vér komoly – és nem ő fogja eldönteni, hogy gátlástalan lobbista-e, vagy kémtanuló.

Vannak, akik úgy vélik, hogy a választó átlát a szitán. Különösen amikor a gondosan prezentált ügy éppen az utolsó állomáson, a bíróságon válik lufivá, vagyis felmentő ítéletté. Csakhogy az emberek zöme inkább csak a meghurcolás idején éber, annak a híre rögzül. Ráadásul a saját környezetében szerzett tapasztalatai is gyanúját tartják karban, s egyre mélyebben süpped a számára előállított sémákba, amelyek egyszerre termelnek kilátástalanságot és radikalizmust. Nehezen emészthető év lesz ez az idei a három voksolással. És még csak a második küszöbén tartunk. Katarzis kizárva.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.