galéria megtekintése

Tábori idill

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 07. számában
jelent meg.


Cseri Péter
Népszabadság

A szombati polgári piknikre igyekezve azt találta mondani Orbán Viktor, hogy erőszak alkalmazása nélkül kell a migránsokat „együttműködésre és rendezettségre kényszeríteni”. Hozzátette, „nagyon nehéz lelki helyzet” a jelenlegi, hiszen „mindenki sajnálja azokat, akikkel szemben fel kell lépni”.

Szép gondolat. Humánus. Egyúttal kissé váratlan is, tekintettel arra, hogy a hosszú hetekig hallgató kormányfő a múlt héten azzal kürtölte tele a világot, hogy Magyarország mindenáron megvédi az unió schengeni határait. Az orbáni premisszákból az következik, hogy a teljes határzár bevezetése nem jár majd együtt a hatóságok erőszakos fellépésével.

Ez jó hír. Ezek szerint reménykedhetünk benne, hogy a határon felállítandó zárt táborok – pardon, a Szerbia felé nyitott határ menti tranzitzónák – talán a béke szigetei lesznek. Akár modellezhetnénk is, miként fog ez működni hamarosan. Akkortól, amint elkészülnek a komfortos gyűjtőtáborok, amelyekben a megfáradt menekültek kényelmesen eltölthetik azt a néhány napot, míg kézhez kapják a menedékjogi kérelmük elutasító határozatát.

 

Még akkor sem kell majd azonnal cihelődniük, akár maradhatnak is egészen addig, amíg a bíróság jogerősen nem szentesíti az elbocsátó üzenetet. Mást aligha kaphatnak, hiszen mindannyian Szerbiából, egy kedves és biztonságos harmadik országból érkeznek. Na de a kiutasításig legalább nyolc napon át élvezhetik a magyaros vendégszeretetet. Közben ráérnek szusszanni egyet, nem úgy, mint mostanában a debreceni vagy a bicskei befogadóállomásokra kerülők, akik a nyitott kapuk láttán egyszerűen nem bírnak megülni a fenekükön, és hol vonatozni, hol meg gyalogtúrázni támad kedvük.

Az is könnyedén megjósolható, mit fog tenni több ezer jogkövető migráns, ha kézhez kapja a menedékjogi kérelmének elutasítását. Hát szépen összepakolják kevéske kis cuccaikat, kezet ráznak az épp akkor érkező társaikkal, további sok sikert kívánnak a kerítésnél szolgálatot teljesítő magyar rendőröknek-katonáknak, isznak még egy csésze feketét, aztán elindulnak haza, Szíriába, Afganisztánba.

Még elkérik a táborparancsnok e-mail címét, hogy hazaérve megnyugtathassák, ne aggódjon, épségben megérkeztek Damaszkuszba vagy Kabulba. Mert a végletekig elkeseredett, elcsigázott – sok esetben feleségét és kisgyerekeit is magával cipelő – migráns már csak ilyen. Még véletlenül sem fordulhat elő, hogy a táborokba összeterelt 10-20 ezer ember, akikkel közlik a remek hírt, hogy hazatérhetnek Ázsiába, morcos lesz.

Esetleg demonstrálni kezdenek a táboron belül, esetleg felgyújtanak egy-két sátort, esetleg megpróbálnak áttörni a kerítésen, esetleg olyannyira elszabadulnak az indulatok, hogy netán még erőszakot is kell alkalmazniuk a magyar rendfenntartó erőknek. Szerencse, hogy mindez elképzelhetetlen.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.