galéria megtekintése

Sztárok

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 28. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Orbánnak nem Európa a vezérlő csillaga. Ezt régóta tudjuk. Példaképei keleti fényességek, de legalábbis tőlünk keletre lévő államok. Gondjait viszont mégiscsak Európára hagyja. Munkaalapú társadalmat akar a magyaroknak.

Hagyja azonban, hogy a magyarok munkáját a hanyatló Nyugat kínálja fel. Az a liberális, nem munkaalapú, ahová százezerszám mennek dolgozni a magyarok.

Megy, aki csak tud, menekül az itthoni kilátástalanságtól. Ha előttük nem nyíltak volna meg Európa határai, akkor ma az államnak iszonyú szociális gondokkal kellene megküzdenie. Sokkal nagyobbakkal annál, mint amilyenekkel most nem tud. A katapultáló magyarokkal neki már nem lesz gondja, a leszakadókkal pedig nem tud mit kezdeni.

 

Természetesnek veszi, hogy ezt a problémát a hanyatló Nyugat oldja meg helyettünk, ahogyan azt is, hogy az országa érdemi fejlesztése az unió által nyújtott támogatások nélkül jószerével nem lenne.

Viszont csöppet sem tetszik neki, hogy az uniótól kapott pénz elköltésébe az EU bele is szóljon, azt ellenőrizze, afölött valami módon rendelkezzen. A recept egyszerű: a hanyatló liberális Nyugat adjon munkát azoknak a magyaroknak, akiknek mi nem tudunk, adja ide zokszó nélkül azt a pénzt, amiből mi majd fejlesztünk, a többit pedig bízza csak ránk. Tudjuk mi, hogyan kell versenyképes gazdaságot építeni, megvannak az illiberális jó példáink, bolondok lennénk őket követni a szakadékba.

„Amikor a magyarság vezetői néha a Keletet választották, az majdnem mindig katasztrofálisnak bizonyult” – írta a paksi paktum után hasábjainkon John Lukacs, mintegy megfontolásra intve a miniszterelnököt. Akkor úgy látta, választóvonalhoz érkeztünk.

Úgy tűnik, Orbán átlépett rajta.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.