galéria megtekintése

Szorítóban

14 komment

A szerk.

Igazuk van azoknak – így Orbánnak is –, akik szerint a menekültkrízist annak forrásánál kellene megoldani. A szírek ­áradatát a szíriai béke állíthatná meg. Jó-e hát, ha Oroszország beavatkozik katonai erővel az ottani harcokba? Vlagyimir  Putyin elnök eldöntötte: megakadályozza a vele szövetséges diktatúrák bukását.

A dzsihadisták számára Szíria és Irak káoszba döntése csak egy lépcsőfok. A Kaukázus orosz területei is a kalifátus térképén vannak a muzulmánok lakta Tatárfölddel és Baskíriával, nem szólva az egykor szovjet Közép-Ázsiáról.

Putyin nemcsak a fanatikusok, hanem a demokrata mozgalmak ellen is zár. A színesnek nevezett forradalmak után eltökélte, ilyeneket nem enged többé. Szerinte a demokrácia álcája alatt a Nyugat az orosz érdekszférát foglalja el. Szíria ezért kapott az ENSZ-ben támogatást, a hadserege meg rengeteg fegyvert. A harc elhúzódott, ma már feltehetően a frontvonalon is szükség van orosz kiképzőkre és alvállalkozókra. Ezt mutatják a bizonyítékok és az amerikai ellenkezés. Hogy az aggodalom jogos-e, nehéz kérdés.

 

Az orosz jelenlét mindent átír. Aszaddal – bármennyire gonosz és gyenge – számolni kell. Az ő erői még mindig inkább harcképesek a dzsihadista gyilkosok ellenében, mint a Nyugat-barátnak mondott felkelők. Az orosz hatalom ak­cióinak nem örülünk, de az IS ­elsöprését fontosnak tartjuk. Tudjuk, az eddigi eszközökkel ez nem ment. Úgy látszik, a diktatúrákat védő autokrata Irán és Oroszország itt és most nélkülözhetetlen.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.