galéria megtekintése

Szőnyeg alatt

A prágai és a pozsonyi külügyminisztérium könnyen talált olyan mondatot Kövér Lászlónak minap a Právo cseh napilapban közölt interjújában, amelyből diplomáciai ügyet kavarhatott. Ugyanis a magyar házelnök igen nyersen közölte, hogy Csehország és Szlovákia addig nem válhatott volna uniós taggá, ameddig a jogrendjében szerepel olyan törvény, amely a kollektív bűnösség elvén alapul. Ezzel olyan magas labdát kínált fel a cseh és a szlovák diplomáciának, amit ők azonnal leütöttek. Már fel sem tűnhetett, hogy Kövérnek jórészt igaza van.

Az 1997-ben megkötött cseh–német egyezségben Németország elismerte felelősségét a náci bűncselekményekért, bocsánatot kért az általa okozott szenvedések miatt. Csehország ugyanakkor sajnálatát fejezte ki azokért a jogtalanságokért, amelyeket a szudétanémetek kitelepítésével okozott ártatlan embereknek.
Ennyi fért bele. De Csehország és Szlovákia továbbra is érinthetetlennek tartja a Benes-dekrétumokat, amennyiben újra meg újra bizonygatják, rendelkezései már érvényüket veszítették.

Ám néhány, ma is zajló csehországi kárpótlási per ezt megkérdőjelezi. Pozsony még keményebb. A zsidóságot és az ugyancsak elűzött kárpáti németeket a szlovákiai parlament megkövette, a felvidéki magyarok tízezreitől azonban máig nem hajlandó bocsánatot kérni a kollektív bűnösség elve alapján őket ért meghurcoltatás miatt. Így hát még csak túlzásnak sem lehet nevezni Kövér László véleményét, aki elismerően szólt ugyan a visegrádi négyeknek a migránsválság enyhítését célzó együttműködéséről, de nem ragadt le itt. Reményét fejezte ki, hogy egyszer talán Közép-Európában is olyan kapcsolatok alakulnak ki, amelyek lehetővé teszik a történelmi sérelmek tisztességes rendezését. Ezzel a magyar kormánynak is nyomott egy sallert, mert Orbán Viktor és Szijjártó Péter minden kínálkozó alkalommal szinte már ódákat zeng a szlovák–magyar politikai viszonyról.

 

Nem egészen alaptalanul, ám olyan kirakatot tárnak elénk, amely mögött ott vannak a szőnyeg alá söpört nézetkülönbségek is. Szomorú tény, hogy a nagy összeborulás ellenére Robert Fico kabinetje a rövidesen véget érő megbízatási ideje alatt egyetlen gesztust sem tett a szlovákiai magyarságnak. Leszavazták a kisebbségi kultúrák támogatásának szabályairól rendelkező törvénytervezetet, nem érdekli őket az sem, hogy a közutakon lehetnek kétnyelvű helységnévtáblák, a vasútállomásokon ugyanez tilos. Egyre aggasztóbb méreteket ölt az említett térségek gazdasági leszakadása, nyugtalanító a felvidéki magyarság felgyorsult asszimilációja is.

A magyar kormányfő minderről hivatalosan hallgat. Semmitmondó fogadkozások szintjére süllyeszti a felvidéki magyar nemzeti közösség érdekképviseletét, amit a ­Máért legutóbbi tanácskozásán már egyik szövetségese, Berényi József, az MKP elnöke is felpanaszolt. Ahogy a maga módján, de szóvá tette Kövér László, úgy a politikai csőlátókon kívül mások is észlelik ezeket és az egyéb, hanyagul szőnyeg alá lökött ügyeket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.