galéria megtekintése

Szög a dróton

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 30. számában
jelent meg.


Miklós Gábor
Népszabadság

Egyszerre kétezer menekült próbált meg áttörni a franciaországi Calais-ban a kerítésen és bejutni a Csalagút állomására, hogy onnan valahogy átvergődjenek Angliába. Kitört a pánik, mi lesz az Európába induló brit nyaralókkal, ha ez így folytatódik. Kicsi pánik, legfeljebb akkora, mint amelyet mi itthon érezhetünk. Menekülők nálunk is még egy jó darabig lesznek, sokan mennek, még többen jönnek. Szerda délben is békésen üldögéltek családjaik a Keleti pályaudvar előtt. Hozzánk is jöttek valahonnan. Szembesítenek vele, hogy az oly távolinak látszó konfliktusok is elérnek már hozzánk, akarjuk, nem akarjuk, részesei vagyunk.

A kölcsönös függőség itt mutatja meg magát, és semmiféle drótakadály nem tüntetheti el. A kerítés azért is csupán jelkép, mert kifundálói jól tudják, mennyire kevéssé hatékony, de bíznak benne, hogy napi politikai céljaikat valamennyire segíti, elhiszik róluk majd híveik, hogy az ő biztonságukat védik. Eközben Törökország és Szíria határán újabb katonai műveletek, bombázások készülődnek. Szíriában az állam szétesett, akik eddig belső menekültek voltak, most a határ túloldalára készülődnek. Harc van Irakban, ahol az Irán által kiképzett síita különítményeket vetik be a szunnita Iszlám Állam ellen. Sorolhatnám tovább a kóros gócokat a még magyar turistaszemmel is belátható térségben. A Földközi-tenger déli partján kivételnek számítanak a békés területek, de Afrika sok állama is káoszba borult.

Ahogy látom, erre a helyzetre szinte nincs válasz. Az egyik próbálkozás az ún. Európa-erőd. Legyen körkörös védelem, zárjuk ki a felénk hajózó, menekülő üldözötteket, éhezőket, oldják meg ők a problémáikat! Csakhogy az erőd-Európa már nem lenne olyan hely, ahol élni érdemes. A másik megoldás hívei rendet csinálnának a viszálykodók között, majd megszállnák globálcsendőrként a szétpofozott országokat, hogy megtanítsák őket a demokráciára és piacgazdaságra. Láttuk, miként ment ez a Balkánon. Lehet a fenti két módszert elegyíteni, helyi erőkkel, hatalmakkal rendet csináltatni. És mindehhez jönnek még nem geopolitikai, hanem eszmei mozgatók is. A világ bajainak ugyanis nem csak gazdasági okai vannak, néha az eszmék önállóan lesznek romboló erővé, s az ideológiák az emberek tapasztalatait is legyőzik.

 

Van itt ok a kétségbeesésre. Nálunk is csak az álnéven író internetes bekiabálóknak és a Twitter-politikusoknak vannak ezekre a kérdésekre válaszaik. (Annyira ostobák, hogy még a saját szövegüket is elhiszik.) Én viszont csak azt látom kétségbeesve, hogy rossz irányba halad a világ, és egyre kevesebben vannak, akik valóban a megoldásokat keresik, a sebek gyógyítására törekednek. Na, az ilyeneket gyűlölik a legjobban. Az ismerethiány óriási. Semmit nem tud az emberek nagyobb része arról, mi indította útnak a szerencsétleneket. És ezért félő, hogy el is hiszik az uszító kocsmai dumákat. Szögek, pengék lesznek a dróton.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.