galéria megtekintése

Szó, szó, szó

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 25. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Merőben szokatlan, hogy hét nap alatt harmadszor beszélget hosszan a magyar sajtó képviselőivel – ismerte el munkatársunk felvetésére az Egyesült Államok vezető diplomatája Budapesten, és akkor nem számoltuk össze, hány interjút adott ezen túl is André Goodfriend az utóbbi napokban. Mi természetesen örülünk, ha működik a nyilvánosság, és van végre egy diplomata, akire nem áll a mondás: kétszer is meggondolja, mielőtt nem mond semmit. Mégsem látjuk a nagy offenzíva lényegét. Ahogy Szijjártó Péter washingtoni útja is az adófizetők pénzének pazarlása volt, ha ott a kitiltási botrányt szerette volna tisztázni. Nincs ugyanis mit tisztázni.

Amerika hozott egy jogilag támadható, de erkölcsileg félő, hogy helyes döntést: a korrupció működtetői és haszonélvezői nem léphetnek be az Egyesült Államok területére. Mivel az eljárás titkos, nem is tartozna másra, csak az érintettekre. Ezt azonban a Napi Gazdaság másként gondolta: így került a kommunikációs térbe az, amiről nincs mit beszélni.

Tények az adott ügyről nem lesznek, így mindkét fél kommunikál, asszociál és udvarol a sajtónak, a közvéleménynek szabadon. Goodfriend nyitott, Szijjártó együttműködő, közben Orbán Viktor várja, hogy megtudhassa, miért vetül kormányára a gyanú árnyéka. Holott a helyzet az: ebben az ügyben mind össze hat ember mondhatna érdemit. Ha hinni lehet a híresztelésnek, közülük ketten a napokban repültek kicsit nyaralni Bécsből melegebb égtájak felé.

 

A magyar kormány a kommunikációs játék folytatása helyett cselekedhetne is: villámgyors törvénygyáruk előkészíthetne egy javaslatot, amely olyan korrupcióellenes ügynökség alapjait teszi le, amely még az amerikai diplomácia budapesti képviselőjét is elnémítja.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.