galéria megtekintése

Szkepticizmus visszakézből

4 komment


Lencsés Károly

Szkeptikus az MSZP „közeledési szándékával" kapcsolatban a Magyar Szakszervezeti Szövetség – üzente a konföderáció alelnöke a Magyar Idők hasábjain. Ezzel önmagában még nem lenne semmi baj, hiszen nincs ezzel egyedül azok között sem, akik a Fidesz-kormány leváltásán gondolkodnak. Most még ők sem tudják, kire adják a voksukat 2018-ban.

A szkepszissel tehát alapvetően nincs gond. Az viszont már elgondolkodtató, ha egy baloldalhoz köthető szakszervezeti mozgalom második embere az egyértelműen a hatalomhoz húzó médiában üzeni mindezt az ellenzéknek. Szkepszisében egészen addig a replikáig elment, hogy „mondjon egy baloldali pártot!". Nem mondott neki az újságíró. A szakszervezeti vezető viszont le is verte a szocialisták új elnökének nyitási kísérletét, aki ugyanis határozottan megfogalmazta, hogy a civil szervezetekkel és az érdekképviseletekkel is szorosabb együttműködésre törekszik.

Székely Tamásnak, az alelnöknek igaza van persze abban, hogy nem kell feltétlenül lepaktálni a szocialistákkal – és másokkal sem, lásd a volt Liga-elnököt, Gaskó Istvánt, aki látványosan fraternalizált Orbán Viktorral –, mert az visszaüthet. De egy szakszervezeti vezetőnek a saját nevében – most vélelmezhetően ez történt – visszakézből kosarat adnia sem kellene potenciális partnereknek. Hogyan lehet ebből jól kijönni? Vélhetően sehogy, mert az érdekképviseleteknek kényszerűen tudomásul kell venniük: a törvények a parlamentben születnek, és a hatályos szabályok szerint az előterjesztéseket elsősorban a kormány, illetve a képviselők nyújthatják be. Lehet őket nem szeretni, de ez a lényegen mit sem változtat.

 

A pártok tehát a szakszervezeti mozgalom szereplői számára is megkerülhetetlenek. Ezzel persze tisztában vannak, hiszen létezik olyan érdekszövetség, amely nyíltan vállalja a kormánypártiságot, s kész akár köszönetét kifejezni – ez történt például az egészségügyben –, ha a hatalom valamennyi pénzt dob az általa képviselt tagság elé.

Másfelől a szakszervezeteknek az utolsó töltényig küzdeniük kell, egyébként megette a fene az egészet. A szakszervezeti szövetség alelnöke pedig erről mintha megfeledkezett volna. Jó előre megüzente ugyanis, hogy ő bizony szkeptikus, miközben azt sem tudja, mit akarnak például az új emberek által vezetett szocialisták. Pedig még az is lehet, hogy számára jót.

Kétségtelen persze, hogy Magyarországon a szakszervezeti mozgalom mást jelent, mint nálunk szerencsésebb demokráciákban. Ami az unióban normális, itt esetleg még nem működik. Ausztriában, Franciaországban vagy Németországban nemigen csodálkozik senki azon, hogy a szakszervezeti mozgalom balra húz, itt viszont lassan minden érdekképviselő ódzkodik attól, hogy a politikai irányultságról állást foglaljon.

Ennél is nagyobb baj, hogy ezt nehezen is tehetnék meg, mert az alapértékekben sincs konszenzus. Nemigen érdekel senkit, hogy a szakszervezeti konföderációknak mi a hitvallása, szóval szerethetik Orbánt, esetleg visszasírhatják Gyurcsányt, abban viszont kutya kötelességük lenne egyetérteni, hogy a munkavállalói érdekek képviseletére szerződtek, és azt is kellene tudniuk, hogy ezek miben állnak.

Csakhogy ebben sem sikerült egyetértésre jutni. Ezért is végképp rossz az alelnök üzenete, hiszen talán azt sem tudja, mivel kapcsolatban szkeptikus.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.