galéria megtekintése

Színvonal

5 komment

A szerk.

Éllovasok közt – Az egyik leg­gyorsabb növekedés Európában címmel invitálta még csütörtökön egy pénteki sajtótájékoztatóra az újságírókat a kormány. Ám valaki valamit nagyon félreérthetett, a pénteken közzétett friss, második negyedéves GDP-adatokból ugyanis az derült ki, hogy míg az éllovasok vágtába váltottak, Magyarország lassabb galoppra állt át, így visszaszorult a középmezőnybe.

A működő reformoknak köszönhetően mostanra annyival jobban teljesítünk, hogy a gazdaság felzárkózott a legfejlettebb nyugat-európai országokhoz. A kelet-közép-európai uniós tagállamok közül ugyanis egyedül Magyarország GDP-je bővült a második negyedévben három százalék alatti mértékben (kicsit tágabban értelmezve a régiót, Bulgáriáé is) – ahogyan például Németországé, Franciaországé vagy Nagy-Britanniáé.

Ezzel szemben az összes régiós versenytársunk három, de a csehek például négy százaléknál is gyorsabban gyarapodtak.

 

A gazdasági növekedés las­sulása várható volt, de a fékezés mértéke mindenkit meglepett. Aggódni azonban még korai, az év második fele valószínűleg jobban sikerül, és 2015 egészében meglehet a három százalék körüli emelkedés – bár inkább csak alulról karcolva. Mindez inkább csak annyit jelent, hogy még egy picit tovább tart, mire felzárkózunk a hanyatló Nyugat életszínvonalához – csak nem a britekéhez, mert ők valahogy most is jobban teljesítettek, mint mi.

Annyi képzett magyarral persze könnyű.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.