galéria megtekintése

Szilveszter, kint

2 komment


Aczél Endre


Tizennégy magyar és két spanyol, így vártuk az új év beköszöntét Andalúzia déli végein. Túljutottunk az importált hurka-kolbászon, a helyben készült tortillán, pulykán, lencsén és krémes lazacon, a pezsgőről, borokról és egyéb mérgekről nem is beszélve. Álltunk a házigazda filmvászon nagyságú kivetítője előtt, ahol a spanyol „egyes" (TVE1) egy nagyon csinos hölggyel és egy módfelett jókedvű úrral szórakoztatta a nagyérdeműt – nemcsak éjfél előtt, hanem éjfél után is. Majd szétvetette a jókedv a tévéseket, na meg a két spanyolt is, akik velünk voltak.

Mindezek után, jó hazafiak lévén, átkapcsoltunk a magyar „egyesre", hogy belehallgassunk Áder János köztársasági elnök köszöntőjébe. Amit mondott, illett az arckifejezéséhez. Azzal ünnepelte 2016 eljöttét, hogy felidézte az előző év menekültválságát, a párizsi terrormerényleteket etc., egyszóval jókedvet csinált nézőnek, hallgatónak. Hála istennek, mellette állt a már korábbról is ismert szép, szőke jeltolmács, akinek bájai „eltakarták" a komor szózatot.

Habár... Az elnök úr mintha egy kicsit sok szót vesztegetett volna a szeretetre, mint „iránytűre", és ekkor az emberben óhatatlanul felmerült, hogy a távozó évben gyakorolt Fidesz-kormányzás csak úgy csöpögött a szeretettől – Mészáros Lőrinc, Garancsi István, Andy Vajna és néhány más kiválóság (politikusok, mint Németh Szilárd, Gulyás Gergely, Rogán Antal) a megmondhatói, habár nem vagyok benne egészen biztos, hogy nagykanállal mérték a szeretetet Simicska Lajosnak, Nyerges Zsoltnak, Fonyó Károlynak és a hozzájuk hasonló „tajgetosziaknak".

 

Tartok tőle, hogy a szeretet szelektív volt és marad is, mércéje pedig egy: a miniszterelnök úrhoz és annak érdekeltségeihez való viszony.

Isten a tanúm, le nem írtam volna ezt az újévi apróságot, ha nem áll mellettem Antonio, a társaság spanyolja (és neje Victoria), és nem mered az MTV képernyőjére, Áderre. Tudniillik a nagy spanyol vidámság után nem értette, hogy mi a fene van Magyarországon? Fogalma sem volt róla, mit mond a köztársasági elnök, de bajt szimatolt.

Tudni kell, hogy Antonio meggyőződéses néppárti, de inkább azt mondanám: francoista. Mindig is utálta a demokráciával és a liberalizmussal járó felfordulásokat, nem enyészett el benne az imádat a „law and order" (törvényesség és rend) iránt, amivel éppenséggel Orbán eszmetársa is lehetne, hiszen a mi kormányfőnk volt az, aki a „rule of law"-t (jogállamiság) 1998-ban kicserélte a föntebb olvasható jelszóra.

Akkor tehát mi az a baj, amit Antonio szimatolt? Ő csak Áder János savanyúan komor arckifejezését látta, meg azt, hogy ez a mosolytalanság nem illik a pillanathoz. És akkor felém fordult, és ezt kérdezte: „Mondd Bandi, mi történt nálatok? Meghalt valaki?" A kérdést nemcsak én hallottam, hanem rajtam kívül még legalább három magyar, aki ért spanyolul. Röhögésben törtünk ki, mi egyebet tehettünk volna? Íme egy konzervatív spanyol, aki csak azt látja, hogy Magyarország államfője szilveszterkor nem ünnepel, hanem valósággal temet. És akkor elmagyaráztuk neki, hogy senki se halt meg, épp ellenkezőleg, koccintsunk inkább. Megnyugodott.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.