galéria megtekintése

Szigetelési veszedelem

9 komment


Marnitz István

Most is csak ugyanaz a szomorú kör. Pedig még emlékszem, amikor Matolcsy György a szociálliberális időkben fideszes álcivilként évi százmilliárdos lakossági energiahatékonysági támogatásért verte az asztalt. Kikezdhetetlen érveléssel: a Kádár-kockák lakói csak Putyin zsebét tömik, a tőle kapott gázzal pedig az utcát fűtik. Egy szép és jövőbe mutató országos lakásfelújítás tízezernyi munkahelyet is teremt. Igaza volt: a szociálliberálisok „csak" tízmilliárdokat fordítottak e célra évente. Igaz, főleg a panellakókat szerették, a többieknek morzsák jutottak.

II. és III. Orbán uralkodása idején – szokás szerint – ez is úgy omlott össze, hogy mindenki felelős volt, csak a Fidesz nem. Kacifántos magyarázkodásaik végén a nép már szinte hálát rebegett sanyargattatásáért.

Volt itt minden, mutogatás, hitegetés, nyugtatgatás, offshore-ozó kamuállamtitkár, filléres kiírások és az ezt szükségszerűen követő kudarckezelés. Ja, és Lázár János egy mellékmondattal átrakta a lakosságnak belengetett százmilliárdos EU-forrást a kormányépületek felújítási kasszájába. Ezt először az EU-ra fogta, majd Brüsszel tiltakozása után magára vállalta: igenis, szerinte nem jár „ingyenpénz" lakásfelújításra, mert ez az embereknek jó, vegyenek fel rá hitelt („visszatérítendő támogatást"). Abba már nem bonyolódott bele, hogy elvei miért nem érvényesek a kormányra, neki miért jár a lakossági ingyenpénz. Megtudhattuk viszont, hogy az uniós összeg csak pane­losoknak járna (ami nem igaz), így csupán a családi házban lakók védelme érdekében nem kap senki semmit. Szavai szerint a panelokat amúgy is el kéne dózerolni, lakóikat hűs, családi otthonokba költöztetve.

 

Hidegebb fejjel gondolhatnánk azt is, hogy ha már nincs lakossági ingyenpénz, Orbánék legalább az építkezési szabályokkal terelgetnek a takarékosság felé. Ami mellesleg EU-előírás is. De nem: a kabinet ezeket is eltörölte. Így ma is mindenki olyan huzatos kalyibát épít, amilyet akar.

Viszont ha nincs ingyenpénz, akkor nem értem, Seszták Miklós tárcája miért hirdethet mégis ilyet. Még ha ez az elmúlt évtizedekhez hasonlóan olyan filléres akciókban merül is ki, amelyek inkább csak felbőszítik a kimaradó 99,9 százalékot. Nem akarok nagyon stadionozni, de az Orbán-kormány összesen nem fordított annyit a hazai lakások energiafogyasztás-csökkentésére, mint amennyivel időnként meg-megfejelik az úszó-világbajnokság keretét.

Ugyanez a kínos hangulat lengi be az épp zajló hűtőpályázatot is. Beharangozójuk szerint most először részesítik előnyben a nyugdíjasokat és a nagycsaládosokat, ami nem igaz. Majd miután Észak-Alföld rászorulói rekordgyorsan lemerítették a keretüket, a „többieknek" is biztosítottak két órát a jelentkezésre. Hogy számukra honnan lesz pénz, az egyelőre titok. És ez a szomorú kör minden bizonnyal még vagy hatszor, az összes többi térségben megismétlődik. Tizennégy mélyütés után kell majd a Fidesznek ebből sikerhíradót kalapálnia.

Nincs kétség: ez menni fog.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.