galéria megtekintése

Szerelem

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 29. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Győzött a szerelem – így kommentálta Barack Obama a Twitteren közzétett rövid állásfoglalásában a washingtoni legfelső bíróság döntését, miszerint az Egyesült Államok teljes területén házasodhatnak az azonos nemű párok. A globális reakciók pedig jól mutatják, milyen fontos szerepe van Amerikának az emberiség egészét érintő kérdésekben.

Magyarországon például sokan éreztek késztetést arra, hogy a Facebookon az amerikaiakkal együtt szivárványszínűre fessék portréképüket, így „ünnepeljék a büszkeséget”. Ha Washington egy vitás kérdésben valamelyik oldal mellé áll, a világban pillanatok alatt összegyűlnek azok, akik ezt képtelenek elfogadni. Kocsis Máté például dacosan piros-fehér-zöldre festette arcmását, mintha nem lehetnénk egyszerre büszkék magyarságunkra és nyitottságunkra.

Mintha az Egyesült Államok döntéshozóinak verdiktje bármiben érintené nemzettudatunkat. Másutt meg az utóbbi évtizedek legvisszataszítóbb szexuális bűnözőit színezték szivárványosra. A világ mintha megzavarodna, mikor Amerika a rá jellemző harsánysággal dönt az útjáról. Hiszen pár hete talán több oka lett volna a melegjogok támogatóinak az ünneplésre. Írország népszavazáson mondta ki a boldogító igent, a világ mégis egy kilencfős testület 5:4-es döntésére büszke. És férfiasságukat bizonygató politikusaink is most hangoskodnak, nem az ír döntés másnapján.

 

Szerkesztőségünk akkor lenne még büszkébb a magyarságára, ha egyszer itthon is a választók kezébe kerülhetne a kérdés eldöntése. És másnap az lehetne a főcímünk: Győzött a szerelem!

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.