galéria megtekintése

Szépség, kétség

1 komment

Szűcs Miklós

Korunk különleges tudakozóját böngészve Rio de Janeiro mellett a legtöbbször ott találjuk a minősítést, mely szerint a világ legszebb városainak egyikéről beszélünk. Készséggel elhiszem, sőt biztosan így is van, ám engedtessék meg, hogy az olimpián dolgozó sajtómunkásként némileg árnyaljam a képet. Az óceánparti fekvéssel, a csodás hegyekkel, a Copacabanával persze nem lehet vitatkozni, de legyünk őszinték, ez természeti adottság, az ember ezen csak ronthat, s a városban járva kiderül, hatékonyan teszi.

A favelákról, a nyomorúságos környékekről már megannyi szó esett a két évvel ezelőtti labdarúgó-világbajnokság kapcsán, ez azóta sem változott – még mindig tömegével vannak szegénynegyedek, lepukkant utcák, omladozó házak –, miként a külföldi biztonságérzete sem. Az újságírókat és sportolókat szállító buszok persze diszkréten elkerülik a zűrös helyeket, de attól még a járművek ablakaiból jól látszanak a lámpáknál kéregető félmeztelen mezítlábas gyerekek, a hidak alatt lakó otthontalanok vagy azok a szegények, akik ábrázatukat bohócarcra festve produkálják magukat, hogy aztán a szétdobált szemeten, üvegeken, törmeléken átlépdelve siessenek az őket némi apróval megszánó autóshoz.

Mert ez is az összképhez tartozik.

 

Miként az is, hogy lépten-nyomon erősítik bennünk a félelem érzését éppen azzal, ahogy a képünkbe tolják, mennyire vigyáznak ránk. Ennek legsúlyosabb példájaként a péntek esti megnyitó előtt a Maracana környékén a páncélozott autók és a motoros rendőrök mellett tízméterenként álltak az állig felfegyverzett katonák, kezükben gépfegyverrel, ujjuk a ravaszon; az embernek az volt az érzése, ha bárki véletlenül meglöki egyiküket, reflexből kilőnek egy sorozatot. Valamivel diszkrétebb, de hasonló a helyzet az olimpiai falunál, illetve minden olyan létesítménynél, ahol az olimpiára érkező sportoló, edző, vezető, újságíró vagy szurkoló megfordulhat. Az elővigyázatosságra persze szükség van, ám ­európai szemmel nézve ez kicsit sok. Tudom, ilyen a világ (hol van már az az olimpia, amit Coubertin báró és társai megálmodtak!), miattunk, értünk van mindez, de akkor is...

Hogy a mérleg másik serpenyőjébe is nézzek, az elvitathatatlan: a létesítmények szépek, a városnak azon negyedei, ahol a játékok zajlanak, teljesen rendben vannak, hiszen kizárólag új építésű házakból álló lakóparkokban és azok környékén mozgunk, s néhány bosszantó dologtól eltekintve alapvetően­ a szervezéssel sincs baj. Az égiek­ pedig megkegyelmeztek eddig a játékoknak, s ahogyan a várost körülölelő hegyek megcsillannak a reggeli napfényben, az valóban csodálatos látvány. Mivel Charlie-tól tudjuk, hogy az, aki szép, reggel is szép, jobban belegondolva ­mégiscsak igazat mondanak azok a kiguglizott oldalak.

Rio valóban gyönyörű. Különösen így, két arannyal a hátunk mögött.

A szerző a Nemzeti Sport munkatársa

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.