galéria megtekintése

Szemétségek

4 komment


Batka Zoltán

Jó régen lehetett, amikor Lázár Jánosnak saját magának kellett bevásárolnia, kocsit tolnia, sorba állnia, ahogy az átlagember teszi. Megkockáztatom: bő évtizede biztos nem látta, hogy milyen egy bolt belülről, milyen termékek vannak a polcokon. Máskülönben nem beszélt volna akkora kajlaságot a csütörtöki Kormányinfón, hogy a multik Európa élelmiszerszemetét ömlesztik a magyar piacra. Túl azon, hogy a Tescóval stratégiai partnerségben álló kormány második emberének ez a minimum elnagyolt megállapítása újabb – sokadik – riasztó üzenet a piacnak, Lázár azt is világgá kürtölte: szerinte a magyar élelmiszer-biztonság kutyafüle, a magyar vásárlók pedig tökfejek.

A nagyáruházakat lehet és kell is kritizálni sok mindenért, de egészen biztosan nem azért, amit Lázár sugallt. A magyar vásárlók ugyanis csöppet sem olyan buták, mint azt a politikusok látni szeretnék. Ügyes marketingfogásokkal egyszer-egyszer a silány terméket is rájuk lehet sózni, ám annál jobban szeretik a hasukat, mint hogy huzamosabb ideig járjanak ehetetlen szemetet áruló áruházba.

Azért vásárolnak nagyáruházban, mert aránylag jó áron aránylag jó terméket kapnak. Hogy ezekben a boltokban vannak olcsóbb, netán kevésbé jó minőségű termékek is? UHT-tej, kispályás párizsi vagy gyorsabban száradó fehér kenyér? Naná. Elégre nem telik mindenkinek Gordon Ramsay luxuséttermére, ahol Fidesz-kormánytagok szürcsölgették a minap a homárlevest. Ettől még az itthon kapható élelmiszer sem szemét, hanem szimplán alsó árkategóriás, ugyanakkor élettanilag teljes értékű, biztonságos élelmiszer. Nem ezektől hízik régiós szinten kiemelkedő mértékben a magyar, és nem miattuk van nálunk annyi szív- és érrendszeri beteg, hanem az össznépi mozgáshiánytól, stressztől és a legyűrhetetlennek látszó alkoholizmustól.

 

Könnyen lehet, hogy nálunk éppenséggel sokkal biztonságosabb élelmiszert venni, mint másutt. Azon legalábbis érdemes eltöprengeni, hogy hazánkban eddig nem volt áruházból kiinduló súlyos, ételmérgezési eset, míg Ausztriában, Németországban, Csehországban ilyen természetű halálesetekről is tudni. Ez a legendásan kemény hazai élelmiszer-biztonsági rezsimnek is köszönhető. Az ott dolgozó állatorvosaink bizonyára döbbenten hallgatták Lázárt, akinek állításával szemben a valóság az, hogy ha egy kereskedő akár csak kétes minőségű terméket próbálna is itt piacra dobni, bajba kerülne. Az élelmiszer-biztonsági ellenőrzést végző állatorvosaink tizedennyiért is zárattak már be áruházat, fütyülve a kereskedő százmilliós veszteségére. Veszélyes élelmiszer esetén pedig a bíróság előtt folytatódna a történet.

Lehet azért keseregni, hogy a régi szép időkben nem volt annyi külföldi áru és külföldi bolt, igaz, banán sem volt a pultokon, de attól még az finom, és itt még sorolhatnánk egy többszázas bevásárlólistát. Istenem, változik a világ. Igaz, nem mindenben előnyére: például nagyanyámék idejében egy politikus biztos nem vette volna magának a bátorságot, hogy ételt – bármilyent – szemétnek nevezzen. Ha ­falubeli vetemedett volna erre, hát, istenuccse, eldöngetik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.