galéria megtekintése

Szemben a világgal

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 01. számában
jelent meg.


Lencsés Károly
Népszabadság

Magyarország gyakorlatilag felmondta a genfi menekültügyi konvenciót, szembemegy uniós normákkal, figyelmen kívül hagyja az emberi jogok európai egyezményének alapelveit – akár ez is kiolvasható a menedékjogról szóló törvény augusztus 1-jén hatályba lépő új rendelkezéseiből. Az újkori népvándorlásra hivatkozva olyan szabályokat vezetnek be, amelyek nagyjából lehetetlenné teszik, hogy a válságövezetből menekülők nálunk bármilyen védelemben részesüljenek. Pedig döntő többségüket nem anyagi megfontolások vezetik, hanem azért hagyják el szülőföldjüket, mert a puszta életüket is veszély fenyegeti.

A kormány viszont azt állítja, hogy ezek az emberek a jobb élet reményében indulnak útnak, eközben üzemszerűen élnek vissza a magyar és az európai joggal. Nem zárják ki, hogy lehetnek igazi menekülők is, akiket természetesen be kell fogadnunk, ám a hazai rendszer mostantól szinte esélyt sem ad arra, hogy a menedékjog iránti kérelmet érdemben elbírálják. Mától ugyanis a magyar jog szerint Szerbia biztonságos – vagyis kifogástalan menekültügyi eljárást biztosító – harmadik ország, és ha valaki onnan jön, alaposan meg kell indokolnia, miért nem ott fordult a hatóságokhoz.

Köztudomású tényeket a hazai jogszabályok szerint nem kell bizonyítani. Az pedig, hogy a szerbeknél és a macedónoknál nincs hatékony menekültügyi ellátórendszer, közismert. Így tudja ezt az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága – amely az új magyar intézkedések megfontolását kérte –, az unió tagállamainak zöme és civil szervezetek sora. E két államban hét év alatt ugyanis összesen harmincketten kaptak menedékjogot. Egy köztudomású tény bizonyítását várják most a menedékkérőktől. Adnak rá három egész napot.

 

A biztonságos harmadik országok listájának összeállításakor azonban figyelembe kellett volna venni az ENSZ álláspontját, amire uniós norma is kötelez. A kormányt nem. Azzal sem foglalkoztak, hogy Szerbia az EU egyetlen más tagállama szerint sem biztonságos.

A menedékkérőket lényegében megfosztották az érdemi jogorvoslat lehetőségétől. A magyar nyelvet nem beszélő, a hazai és a nemzetközi normákat nem ismerő emberekről van szó, akik az eljárás során nem, vagy csak igen korlátozottan vehetnek igénybe jogi segítséget. Eleve vesztes helyzetben vannak, ha itt egyelőre nem is életveszélyesben, mint ott, ahonnan jönnek.

A helyzet a kormány számára is kockázatos. Ha akadna magyar bíró, aki az Európai Unió Bíróságánál előzetes döntéshozatali eljárást kezdeményezne, könnyen kiderülhetne, hogy a magyar szabályozás nincs összhangban a közösségi joggal. S bizonyára lesz olyan menedékkérő, aki panaszt tesz Strasbourgban, s az emberi jogi bíróság igen nagy valószínűséggel kimondaná, Magyarország nem biztosítja a hatékony jogorvoslat lehetőségét. Az unióban egyedüliként mi nem fogadunk be a közös kvóta alapján menekülteket. Vigye el a balhét más? Például Szerbia, az unión kívülre? A kormány valóban úgy gondolja, hogy a tíz- és százezrek sorsát, életét meghatározó menekültügy kapcsán egyetlen teendője másokra tolni a felelősséget?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.