galéria megtekintése

Szélsőséges esetben

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 15. számában
jelent meg.


Hajba Ferenc
Népszabadság

Bizonyos körülmények között egy diktatúra jobb, mint a demokrácia. Ennek a kijelentésnek az értékelését is kérték attól a nyolcszáz nappalis magyar főiskolástól és egyetemistától, akiknek a világlátását kétévenként vizsgálja az Aktív Fiatalok Magyarországon Kutatócsoport. A diktatúrát elfogadók aránya erre az évre érdemben csökkent közöttük. Ugyanakkor legkedveltebb pártjuk a Jobbik.

Sőt! A pártot választani tudó hallgatók 35%-a a Jobbikot, 25%-a az LMP-t, 21%-a a Fideszt támogatná. A baloldali pártokra összesen 14%-uk voksolna. A férfi hallgatók négytizede Jobbik-párti. Ők jellemzően alapképzésre járnak, első generációs értelmiségiek, jelentős részük kistelepüléseken él. A Jobbikot a megkérdezettek közül sokan kivonják a korruptak köréből is. Így aztán miközben a politikát a korrupcióval azonosítják, a Jobbik népszerűsége nő.

Évek óta próbálják megérteni politológusok, szociológusok, hogy miként válik nemcsak elfogadottá, hanem népszerűvé a Jobbik kínálta értékrend a felsőoktatásban tanulók számára. Az életkorból eredő természetes radikalizmust miért képtelen más párt a saját medrébe terelni, egyetemes, európai és hazai célok méltányos és humánus megvalósítása érdekében?

 

Önmagában az is furcsa, hogy a tinédzserkoruk utolsó, húszas éveik első esztendeiben járók nagy része ennyire rendpárti. Lázadásaik iránya nem a nyitottság, a szabadság, hanem a kirekesztés, esetenként a rasszizmus, kiváltképp a cigányellenesség foglalja el e haladó értékek helyét.

A Jobbik programjának egészét persze a hívek sem nagyon ismerik. Egyes elemeinek a népszerűsége sodorja őket ehhez a szervezethez, mely ért az egyetemisták nyelvén. Máshogy fogalmaz, mint a kliséket központi szókészlettel papagájkodó Fidesz, vagy a régi, lebutított, egyben bonyolult mozgalmi nyelvhasználattól máig nem szabaduló baloldal. Az okok vizsgálatánál nehéz tagadni, hogy bizonyos felsőoktatási intézmények tanszékein, katedráin következetesen megjelennek azok a nézetek, amelyeket a Jobbik képvisel.

De érzékelhetően az egész, nekikeseredett társadalom szellemi közegétől egyáltalán nem idegen az, amit e párt mond. Lassan országosan is programmá válik az idegenellenesség, csökken az egyén önrendelkezési joga, ordas eszmék szabadulnak föl. A Fidesz is úgy tereli vissza őt elhagyó szavazóinak vadabb részét, hogy olyan témákat karol fel, melyet a Jobbik is megirigyelhet.

Az egyetemisták szélsőjobbra tolódása a többi párt által még nem kellőképpen felismert és kezelt társadalmi veszély. Ha felnő egy első generációs új értelmiség, mely bizonyos körülmények között megengedhetőnek és jobbnak tartja a diktatúrát a demokráciánál, az félelmetes erő lehet, hiszen képzettségénél és vidéki beágyazottságánál fogva meghatározó pozíciókat foglalhat el a magyar közéletben. A csalódott társadalom pedig mindig hajlik arra, hogy új politikai alakulatot próbáljon ki. Még akkor is, ha azok nagyon régi emlékeket idéznek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.