galéria megtekintése

Szélkakas forgószélben

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 29. számában
jelent meg.

Mesterházy Attila

Újszerű megközelítést ajánlok Szijjártó Péter figyelmébe. Mi lenne, ha nem a futballista barátait venné föl diplomatának, hanem szétnézne a külügyminisztériumban, hátha az eddig ott dolgozó szakemberek között is akad, aki tud focizni. Meg fog lepődni! Magam is ismerek néhány több nyelven beszélő, tapasztalt magyar diplomatát, aki meglepően jól bánik a labdával. Olyan futsaljátékossal viszont még nem nagyon találkoztam, aki automatikusan kiismerte volna magát a diplomáciai kapcsolatokat szabályozó 1961-es bécsi konvenció rejtelmeiben. A világpolitika nem kispályás játékosoknak való.

A miniszter úr minapi meghallgatásán maga dicsekedett az Országgyűlés külügyi bizottsága előtt azzal, hogy idén eddig 60 misszióvezetőt cserélt le, és további 20-at tervez leváltani. Miután sokkal több nagykövetünk nincs is, megállapítható, hogy Szijjártó Péter négy év Fidesz-kormányzás után gyakorlatilag mindenhol megbízhatatlannak vagy szakmailag alkalmatlannak találta az eddigi képviseletünket. A személyi döntésekben nyilván komoly nemzetközi tapasztalatára és az érintettek eddigi működésével kapcsolatos részletes ismereteire támaszkodott, különben végletes felelőtlenség volna, amit csinál.

Marabu rajza

 

Sose gondoltam volna, hogy vissza fogom sírni Martonyi Jánost és Németh Zsoltot. Konkrét cselekedeteikkel messze nem mindig értettem egyet, de azt el kell ismerni, hogy ők legalább szavakban elkötelezettek voltak a nyugati szövetségrendszer mellett. Ma viszont ott tartunk, hogy a 36 éves külügyminiszter mellett üdítően fiatalnak hat a 73 esztendős Jeszenszky Géza. Utóbbi azt nyilatkozta: „Nagyon káros, hogy egy hosszú folyamat eredményeként Amerika-ellenes közhangulat alakult ki a Fidesz-táborban. Kifejezetten aggasztó olvasni a jobboldali hazai sajtóban is megjelenő, gyakran a hidegháborús szovjet propagandát idéző kirohanásokat.” Egykori tanárom a Közgázról azt is hozzátette, az amerikai–magyar kapcsolatokban kialakult feszültség az oroszok malmára hajtja a vizet. Nem kéne Szijjártó Péternek is órákat vennie a történelemprofesszortól?

Valójában persze nem a külügyi tárca tönkretétele miatt hever romokban a magyar külpolitika. Az csak következménye az elmúlt egy év fejetlen, néha kifejezetten a nemzeti érdekekkel ellentétes amatőrizmusának, cikcakkpolitikájának. A WikiLeaks-táviratok napvilágra kerülése óta tudjuk, hogy Orbán Viktor külföldi vállalatvezetők és diplomaták előtt többször kijelentette, hagyják figyelmen kívül, amit megválasztása érdekében mond, csak a tetteire figyeljenek. Ha megfogadjuk a tanácsát, minden eddiginél rémesebb kép tárulkozik elénk: a miniszterelnök nem csupán zagyvaságokat beszél, de összevissza kapkod. A hatalmi logika megzavarta a józan eszét.

Előbb titokban megállapodott a paksi bővítésről Oroszországgal, és elkötelezte magát a Déli áramlat gázvezeték megépítése mellett. Mindkét lépés Moszkvához láncolná Magyarországot, aminek politikai árát a Kreml szinte azonnal be is hajtotta, amikor az ukrajnai válság kirobbanását követően rávette a „független” magyar kormányfőt, hogy támadja meg az Európai Unió szankcióit, bontsa meg a kérdésben a Nyugat egységét. Az európai fővárosokban ezt elképedve fogadták, és amikor a kormányfő tudomására hozták neheztelésüket, a szavakban állandó szabadságharcot vívó Orbán hirtelen irányt váltott. Egyrészt megígérte a védelmi kiadások emelését (tudjuk, minek a kárára, hiszen már se mentőautó, se orvos nincs elég), másrészt hívatlanul megjelent egy litvániai NATO-gyakorlaton, hogy mutassa elkötelezettségét az észak-atlanti szervezet iránt.

A nyugati lapoknak adott interjúkból pedig kiderült, hogy: „volt már közös határunk a Szovjetunióval, és sokáig tartott, amíg megszabadultunk tőle, ezt nem akarjuk újra”. (Vajon engedélyt kellett kérnie egy ilyen bátor tirádára Vlagyimir Putyintól?) Ugyanakkor Oroszország a jelek szerint továbbra is elég megbízható partner ahhoz, hogy további titkos megállapodásokat írjanak alá vele Paksról. Orbán Viktor úgy néz ki újabban, mint egy forgószélbe került szélkakas. Vajon van-e még bárki, akinek világos a magyar külpolitika iránya?

Pedig a helyzet egyszerű. Magyarország évszázadok óta a nyugati értékközösséghez tartozónak tartja magát, ahonnan tartósan csak a török vagy a szovjet megszállás tudott minket kiszakítani. Végre ott vagyunk, ahol mindig is akartunk lenni, ráadásul a Kelet-Európában kialakult helyzet nem is hagy sok játékteret. A parkett parányi, nincs hol pávatáncot járni. Ez persze lehet kellemetlen egy olyan politikusnak, akinek nincs semmilyen más célja saját hatalmának növelésén kívül. Másrészt: a legkülönbözőbb célokért megmozduló tüntetőkben az a közös, hogy minden demonstráción felhangzik az „Európa! Európa!” jelszó. Olyan tömeget ellenben nem lenne egyszerű Budapestre buszoztatni, amelyik Vlagyimir Putyint éltetné.

Miközben a hírek szerint Oroszország Európa-szerte és Magyarországon is szélsőjobboldali pártokat támogat, hogy káoszt keltsen az Európai Unióban és nehezítse az integráció mélyítését, az Egyesült Államok hosszú távú érdekeit egyetlen szóval lehet összefoglalni: stabilitás. A magyar kormány azonban nem a szélsőjobboldaltól, hanem éppen hogy az euroatlanti integrációs folyamatok kiteljesedésétől fél. A stabilitás pedig a cápa halála: ha nem úszik, megfullad. Az ország érdeke Európa és a stabilitás, Orbáné a káosz és a permanens „forradalom”. Hozzátehetnénk: az ország érdeke a Nyugat által is sürgetett átlátható, jó kormányzás, a Fideszé meg a zavarosban halászás, a politikai botrányok füstköde mögött egyre pofátlanabb korrupció.

Az ellentmondás feloldhatatlan. Amíg ez a kormány a helyén van, minden ugyanígy fog folytatódni. Pedig, objektíven szemlélve a helyzetet, Magyarországnak mindenekelőtt bizalomépítő lépésekre van szüksége. Azonnal el kell távolítani a hatalomból azokat a politikusokat és köztisztviselőket, akik nem tudnak elszámolni vagyonukkal vagy nem tettek meg mindent a korrupció elleni határozott fellépésért. Meg kell honosítani Magyarországon a jó kormányzás nemzetközileg elismert módszereit a döntések előkészítésében és végrehajtásában. Általános átláthatóságot kell teremteni az európai pénzek felhasználásában és a közbeszerzések terén. Napvilágra kell hozni a paksi szerződés részleteit. Amennyiben a közvélemény gyanúja beigazolódik, és a feltételek valóban előnytelenek Magyarország számára, úgy azokat még a munkálatok megkezdése előtt fel kell mondani és a kérdést újra kell tárgyalni.

Gondoskodni kell az energiahordozók alternatív beszerzési forrásairól, fel kell gyorsítani a nemzetközi és hazai infrastruktúrafejlesztést, hogy Magyarország kész legyen a nyugat, észak vagy dél felől érkező olaj- és gázszállítmányok fogadására, tranzitjára. Az eddiginél határozottabb, egyértelmű támogatást kell nyújtani a nemzeti szuverenitását védelmező Ukrajnának. Meg kell győzni Moszkvát arról, hogy az uniós élelmiszerekre kivetett behozatali tilalma elsősorban saját fogyasztóit sújtja, és gazdasági céljait nem az elszigetelődéssel, hanem az EU-val való együttműködésben tudja megvalósítani.

Oroszország helye Európában, de legalábbis Európa mellett van, erre tanít nemcsak az európai, de az orosz történelem is. Még a német kancellár néhány hónap múlva esedékes látogatása előtt az Európai Unió alapértékei – és nem csak a pénze – melletti egyértelmű kiállással kell a miniszterelnöknek jelzést küldenie szövetségeseinknek: vége a kalandozások korának. Magyarország európai és atlanti elkötelezettsége mellett nyíltan állást foglaló minisztert kell kinevezni a Bem rakpartra, a tárcánál pedig növelni kell az intellektuális kapacitást.

Az Orbán-kormánnyal szemben itthon és külföldön is elfogyott a bizalom. A szűk körben, tréfásan kacsintva előre bejelentett hazugságok ideje lejárt. A szavaknak újra találkozniuk kell a tettekkel.

A szerző a parlament külügyi bizottságának szocialista tagja

*

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.