galéria megtekintése

Szegény dolgozók

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 11. számában
jelent meg.


Tanács István
Népszabadság

Aki dolgozik, az egyék! Ez például egészen vállalható baloldali program lenne, főleg, ha volna hitelük azoknak, akik ilyet hirdetnek. Az is egészen vállalható volt, hogy legyen jóléti rendszerváltás – le is győzte vele Medgyessy Péter a már akkor is rettegett Orbánt. Ja, hogy populista volt? Mert azt ígérte, amit az emberek hallani akartak? Ja, hogy az igazi demokrata azt ígéri, amit a választók hallani szeretnének, de nem olyan hülye, hogy be is tartsa? Kiröhögjük az embereket, amiért azt várták a rendszerváltástól, hogy majd úgy élnek, mint az osztrákok? Ugyan mi egyebet vártak volna, és mi egyebet várhatnának ma is?

Ki buktatta meg, és ki szégyelli mind a mai napig Medgyessy Pétert, meg az ő jóléti rendszerváltását? Az a ballib oldal, amelynek baloldala nem mer nyíltan baloldali lenni, mert képtelen volt egy baloldali értelmiségi holdudvart kinevelni maga mellé, és máig retteg a liberális megmondóemberektől. Meg azok a liberálisok, akik – ha a magyar alsó középosztályról, a „homo kádárikuszról” van szó – csak megvető iróniával tudnak fogalmazni.

Az a középosztály csúszik lefelé, amely nem akart és nem tudott kitalálni világraszóló dolgokat – de dolgozni tudna, ha valaki megszervezné a társadalmat és a gazdaságot. A magyar középosztály a kádári múlt miatt hasonló helyzetben van, mint a görög, a spanyol vagy az olasz, amely a munka és a tőke háború utáni kompromisszuma miatt ismerte meg a társadalom többségére kiterjedő jólétet. Hasonlóban, mint a jugoszláv utódállamok egykori középosztálya – köztük a koszovói „jóléti menekültek”. Ilyen lecsúszó középosztály juttatta hatalomra a Szirízát, ad növekvő esélyt a Podemosnak, a Jobbiknak, a francia Nemzeti Frontnak.

 

Számokkal is igazolható, hogy összességében sokkal rosszabbul élünk – ráadásul nagyon egyenlőtlenül –, mint a válság csúcspontján. Hogy Orbán Viktor, miután kiseprűzte az IMF-et, pontosan a globális „trojkák” megszorítócsomagját valósítja meg, amikor tartósan három százalék alá nyomja a költségvetési hiányt, hogy senki ne zavarja a hatalma bebetonozásában. A magyar baloldal, amikor vörös zászlókat lenget az éhségmenet élén, joggal írja rá: Munkát, kenyeret! De amikor jelöltet állít a veszprémi választásokra, miért a szélsőségesen piacpárti Kész Zoltán mögé áll be újra? Aki annak a mentalitásnak a képviselője, amely meggyőződéssel tagadja, hogy a lecsúszó középosztályoknak nagyvárosban és vidéken igenis jár munka, annak fejében viszonylagos jólét, aminek a feltételeit a politikának, valamint a hazai és a nemzetközi tőkének kell megteremtenie.

Hogy ilyen nincs? Vak, aki nem látja, hogy igenis a tőke az úr mirajtunk, és ez ellen nem tehetünk semmit? Sőt, ez éppen így igazságos? Lehet így gondolni. De aki nem tud, pláne nem is akar ez ellen tenni semmit, annak a demokrácia pontosan annyit jelent, mint Orbán Viktornak: legyen a hatalom a miénk, és juttassuk jó állásba a haverjainkat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.