galéria megtekintése

Szánkó

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 09. számában
jelent meg.


Tamás Ervin
Népszabadság

Nem szóltunk, hogy… De szóltunk, volt sárga szalag, memorandum, tiltakozás, eleinte mintha össznépivé dagadt volna, majd szakadt, foszlott, gyérült, halkabb, monotonabb lett, a kis győzelmeket eltakarta a nagy, szürke folyam, amely a kiszolgáltatottságot terítette szét a médiavilágban. Az pedig végképp szomorú, hogy péntek óta a sajtószabadság abban nyilvánul meg, hogy egy médiacézár nyomdafestéket nem tűrő szavakkal illeti a miniszterelnököt, majd elmegy szánkózni.

Óvnék azonban mindenkit attól, hogy hirtelen a média függetlenségének zászlóvivője címmel lássa el Simicska Lajost. Ugyanakkor afférját, távolodását régi barátjától, s vele a szavára korábban vigyázzba álló rendszertől nem szűkíteném le pusztán üzleti okokra. Már csak azért sem, mert abban a felek talán kiegyezhettek volna. A viszály gyökerei mélyebbek, ahogy az elszenvedett sebek is – hegeit a győztes sem tüntetheti majd el egykönnyen.

A konfliktus a tavaly ismét megszerzett kétharmad után nem elkezdődött, hanem eszkalálódott. Egy, a gazdaságban, háttéralkukban, a jobboldali médiában szinte teljes szabadságot élvező hatalmi ikon szava nem lett szent parancs. 2010-ben főnöke utasítására föl kellett adnia például a szocialistákkal kötött egyezségét, így fulladt totális veszteségbe a Neo FM, amelynek haszna az MSZP illetékese szerint tatarozhatta volna az ellenzéki sajtó omladozó bástyáit.

 

A két „kormánytól távol álló” napilap Közgép-hirdetései valószínűleg nem csupán azért születtek, hogy a kitartottságot sugallják – Simicska a maga módján segíteni akart, amit azután (szintén felsőbb parancsra) elvágott a 2014-es kétharmad. Abszurdba illő az is, ahogy a Fidesz nagyhatalmú háttérembere az utóbbi időben rendre a Népszaván keresztül üzent az övéinek.

És ez csak a felszín. Ha valaki, ő érezhette-láthatta-tudhatta, hogy fogy körülötte a levegő, új kedvenc lépett a színre. Ha valaki, ő tisztában lehetett az ilyen esetek forgatókönyvével, s azzal, hogy milyen alpári a módszer, a stílus, a bekerítés technikája. Simicska kiszorítása egyszerre zajlott az üzleti, a politikai, azaz a hatalmi terepről. De lehetett volna egyik bőkezűen jutalmazott csodáló a sok közül. Ő, akinek érdemei a vezér és a Fidesz szempontjából alapvetőek. Személyisége erre a szerepre azonban alkalmatlan. Nem tudom, mit hitt, de tényleg váratlanul érhette leghűbb fegyverhordozóinak döntése, s ami utána következett.

Tudható, milyen az, ha Simicska Lajosban elpattan az ideg. Kifakadásának minden szava kulcslyuk abba a világba, ahol évekig bennfentesen mozgott. Így néz ki a hatalom fellegvárában egy „belső munkaügyi vita”: otthonkában. Valóságshow, amely minden valószínűség szerint most őt löki ki a Házból. Ahol egy pártvezér legbelsőbb bizalmasa erőszakos elhallgattatása változatait sorolja, ott nem puszta demokráciadeficit van.

Simicska pénteki dühkitörését nem lehet elintézni azzal, hogy „be volt kattanva”. Megnyugodva is kiszámíthatatlan, ha vérét akarják venni. Rengeteget tud, s bizonyára sokat tudnak róla. Kérdés, milyen eszközökhöz nyúl, de az is, hogy milyen eszközökhöz nyúlnak vele szemben. Nincs két kasszakulcs, nincs kettős hatalom, de gyűlik a szenny, amely egyre vastagabb, egyre feltűnőbb.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.