galéria megtekintése

Számtanból egyes

6 komment


Körösi Ivett

x + y – z = 41. Ez a legújabb humanitárius katasztrófa sokismeretlenes egyenlete. A hét elején 41 hajótörött menekültet mentettek ki a Földközi-tengerből. Az etióp, szomáliai, szudáni és egyiptomi túlélők elmondása szerint mintegy 240-en (x) szálltak fel a halálfuvarra Líbiában, majd a nyílt vízen át kellett szállniuk egy másik hajóra, ahol hozzávetőleg 300 (y) menekült várt arra, hogy elérje az olasz partokat. A lélekvesztő azonban felborult, mindössze 41-en élték túl a katasztrófát. Ők állítják, hogy több százan fulladtak bele a tengerbe (z).

Hogy pontosan hányan, azt nem tudni, a hatóságok vizsgálódnak. A számok azonban nem csak adminisztratív szempontból fontosak. Hátborzongató, de néhány tucat halott kevés ahhoz, hogy rákattintsunk valamelyik hírportálra. Két-háromszáz áldozatra már többen felkapják a fejüket. Az ezres nagyságrendet megközelítő szám, na az már valami! Olyankor az ember legalább egy pillanatra megáll, elborzad, majd kicsit megkönnyebbül, amiért semmi köze az egészhez. Nincs ebben semmi ördögi. Az agy alkalmazkodik a mindennapi ingerekhez. A számok hűvösek, racionálisak, távolságot teremtenek. Nem úgy, mint a mögöttük húzódó sorsok. Tragédiák. Azokat jobb nem bolygatni.

A számok azonban olykor veszélyesek. Az Európai Unió is az egyre elviselhetetlenebbé váló számok csökkentésére gondolt, amikor üzletet kötött Törökországgal. Megállapodott abban, hogy az  illegálisan érkező menekülteket Görögországból visszaküldik Törökországba, ahonnan cserébe szíriaiakat fogadnak be. Bazári árusok is megirigyelhették volna az alkudozást – kommentálták többen az egyezséget. Az unió sikerként könyvelte el, hiszen a portéka egy része elkelt. De milyen áron? Az első transzportok után derült ki, hogy a papíron működőképesnek tűnő rendszer életszerűtlen.

 

Amint a számokból emberek, sorsok lettek, kiderült, hogy a törökországi deportálás előtt talán jobban oda kellett volna figyelni az élettörténetekre, és tisztességesen el kellett volna bírálni a menekültkérelmeket. Lehet, hogy a szám, amivel csökkenteni akarták az „Európát fenyegető áradatot”, tényleg menekülteket takart? Hát istenem, elszámolták magukat, a legjobbakkal is megesik.

Az a baj, hogy akkor is elszámolták magukat, amikor a nyugat-balkáni útvonalat – és ezzel részben a problémát is – lezártnak nyilvánították. Abban bíztak, hogy ha kimondják: zárva az út, és minden „ügyeskedőt” visszaküldenek Törökországba, nem jön több menekült, és a számuk másfél kritikus év után végre csökkenni fog. A hét eleji hajótörés azonban megmutatta, ez csak vágyálom. Itt lenne az ideje, hogy ne csak számokban gondolkodjunk. Ha mégis ránk tör a kényszer, inkább számoljunk utána, hogy az unió népességének hány százalékát teszik ki a tavaly és idén érkezett menekültek. 1 194 630/508 200 000x100. A megoldás: 0,23%. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.