galéria megtekintése

Szám szerint Kánaán

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 06. számában
jelent meg.


Batka Zoltán
Népszabadság

Jó ideje zavarban vannak a kiskereskedelmi ágazati elemzők, ha a Központi Statisztikai Hivatal számai szóba kerülnek. „Beszéljünk róla, de azért ne vegyük véresen komolyan” – ez a hallgatólagos elintézése annak a jelenségnek, ahogy a piacról folyamatosan jönnek a jelzések a magyar vásárlóerő drámai megrendüléséről, a lakosság elszegényedéséről, a KSH hivatalos kiskereskedelmi forgalmi becsléseiben pedig ennek nyoma sincs. Ellenkezőleg: ott a kiskereskedelmi gyorsjelentéseket szinte beragyogja a napsütés, minden hónap egy új sikertörténet, csúcsfordulatszámon pörög a belső piac motorja.

Ez akár igaz is lehetne, hiszen – szintén a KSH szerint – rekordalacsony szinten van a munkanélküliség, nőnek a reálbérek. A gond csak az, hogy az utóbbi idők hatalmas piacbővülési számai, így a most közzétett kiugró júniusi 7,2 százalékos kiskereskedelmi forgalomnövekedés mellé nem lehet más, külső, ellenőrizhető piaci tényeket felsorakoztatni. Az ellenkezőjüket annál inkább: a kiskereskedelmi ágazatban foglalkoztatottak száma apad, ugyanez igaz az üzletekre is, ami nem éppen a konjunktúra jele. Ehhez jön a pult mögött álló kereskedők tapasztalata, akik a piacrobbanásból csak azt látják, hogy évről évre laposabbak a bevásárlószatyrok, a boltokban szellősebbek a pultok, a plázákban egyre több a kiadó üzlet. A mezei kiskereskedelmi elemző számára a „hiszem, ha látom” népi bölcsessége „nem látom, de el kell hinnem”-re módosul, ha a hivatalos statisztikai adatokról van szó.

Tavaly a hivatal csuklás és kommentár nélkül tette közzé azokat a kiemelkedő forgalmi adatokat, amelyek úgy jöttek létre, hogy az új nemzeti trafikok online kasszarendszerei miatt a statisztikában megjelentek a korábban nyugta nélkül árusított (a KSH által akkor alábecsült) dugicigaretták. Bár mindenki tudta, hogy ez a piacbővülés csak papíron létezett, a KSH-ban mégsem horgadt fel a szakmai önérzet, látva, hogy a kormánypárt ezt az adatot valós piacbővülésként tálalta a választások előtt.

 

Továbbá nehéz nem arra gondolni, hogy csak az online kasszák okozta fehéredés okozta az utóbbi háromnegyed év piaci robbanását. Különösen, hogy mind a kormánynak, mind a KSH-nak birtokában vannak a tényleges költéseket mutató online kasszák adatai, de az istenért sem akarják közzétenni őket. Ez a döntő. Mert ha tényleg úgy dübörögne a forgalom, ahogy a KSH és a kormány duója megénekli, úgy az adatgazda hatóságokkal való huzakodás helyett városszerte óriásplakátról olvashatnánk az online kasszák fillérre pontos adatait.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.