galéria megtekintése

Szálak

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 17. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Szerdán majd számolgathatunk egy kicsit: ki töltött több időt Budapesten, a két hete fél napra érkezett Angela Merkel német kancellár vagy a kedden mindössze hatórás látogatásra idevárt orosz elnök, Vlagyimir Putyin?

Nem mintha jelentősége lenne a vizit hosszának, annak viszont igen, hogy miért jöttek-jönnek. Merkel például – ha az ellenzékkel nem is – a zsidó közösség vezetőivel is találkozott, Putyin viszont csak hivatalosságokkal tárgyal. Mintegy érzékeltetve, hogy őt nem nyugtalanítják a magyarországi belpolitikai folyamatok, a kiépülő – az oroszországihoz sokban hasonlító – „illiberális demokrácia”.

Ez a vizit fontosabb Putyinnak, mint Orbánnak. Az orosz elnök azt demonstrálhatja, hogy – miközben új nevekkel bővült az EU szankcióival sújtott orosz és kelet-ukrajnai személyek, szervezetek listája – van a közösségben olyan állam, ahol szívesen látják. Szándékai – a maga szempontjából – logikusnak tűnnek. Célja az lehet, hogy szorosabb szálakkal kösse magához egy uniós tagország Brüsszel és Moszkva között lavírozó kormányát, amelynek vezetője oly hirtelen váltott a harcosan oroszellenes álláspontról pragmatikusnak mondott oroszbarátra, és mintha most ez utóbbiból igyekezne valamelyest visszavenni.

 

A pragmatizmusnak persze nagyon is helye van a magyar–orosz viszonyban. Oroszországgal számolni kell. Ám vannak helyzetek – Moszkvának az ukrajnai válságban játszott szerepe ilyenné tette a mostanit is –, amelyek egyértelmű állásfoglalásért kiáltanak, a lavírozás pedig csak ahhoz vezet, hogy feltétlen bizalomra egyik oldalról sem lehet számítani.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.