galéria megtekintése

Szakok, kasztok

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 28. számában
jelent meg.


Hajba Ferenc
Népszabadság

Szintén zenész? – kérdezhetné sorstársától a hasonló szakra felvett fiatalember a kollégiumi beiratkozáskor. Nem, én tanítónak készülök, én meg szociális munkás leszek, hangozhatnának a különböző válaszok. Summásan igazságtalanság volna kijelenteni, de a felvételi ponthúzások utáni első tapasztalatok azt mutatják: az egyetem által kínált szakma társadalmi értékét, megbecsülését jelzi, hogy a hallgatók közül kinek futja bérlakásra, esetleg neki vásárolt lakásra, s kinek a szülei tudják legfeljebb csak a hármas, négyes bérlet árát kinyögni.

Reprezentatív felméréseink nincsenek, csak kollégiumvezetői és hallgatói tapasztalatok, friss érdeklődések a hallgatói önkormányzatoknál, s a gólyák talpalása a kirívóan kevés bérlakás után. Győrben jelenleg kilenc bérletet tudott meghirdetni az ingatlanbazár szakportál. Az elvileg érintett elsős egyetemisták száma viszont ebben a városban mintegy két és fél ezer. Sokan ettől nem esnek pánikba, egész házat bérelnek – igaz, általában többeknek –, de egyáltalán nem ritka, hogy méregdrága társasházi lakást vásárolnak a gyerekeiknek. Örüljünk, hogy többeknek van már erre pénzük, de ha a szociológiától kölcsönzött szemüvegen át böngésszük a történeteket, nem annyira szívderítő fejleményekre figyelhetünk fel.

Az első generációs értelmiségiek családjainak anyagi helyzete –ismételjük, hogy nem reprezentatív, hanem személyes beszélgetések nyomán állítjuk – szélsőségesen megoszlott. Gazdag, nem értelmiségi vállalkozók éppúgy találhatók közöttük, mint szerényen honorált tanár házaspár. Mindenesetre az olcsóbb kollégiumra számítók körében az első generációsok jelentős számban vannak.

 

Ha szakma szerint nézzük, a zenei szakokon tanulók nagy része is kollégiumi szobára kényszerül, pedig ha valakiknek, akkor nekik nem ártana némi térbeli elkülönülés, intimitás a gyakorláshoz. Úgy látszik azonban, nemcsak a zenei tehetség öröklődik, hanem a művészetek anyagi alulbecsülése is.

A joghallgatók könnyebben jutnak bérlakásba, ez a szakma hagyományosan öröklődik a családban, így aztán a taníttatás járulékos költségei nem rónak elviselhetetlenül nagy terhet a szülőkre. Hasonlóképpen vannak a leendő járműipari mérnökök is. Esetükben még a kevésbé tehetős szülők is mélyebben nyúlnak a zsebükbe, tudják, hogy ez most remekül megtérülő befektetés. Nem úgy a pedagógusszakma, a leendő tanítók, óvónők már hallgató korukban spórolni kényszerülnek. Korábbi, családi hátrányaikkal van tele a hátizsákjuk.

Fölmerülhet persze, hogy a kollégium miért volna hátrány a tanulás, a tudás szempontjából? Sőt! Gondoljunk csak a nagy hírű szakkollégiumokra, melyeknek a diákotthon az igazi terepe.

Ezek a lehetőségek főleg a kiemelkedő képességű fiataloknál jönnek szóba, őket is hívják maguk közé a többiek, s ez remek hagyomány. A többség egyetemi éveinek életminősége azonban élesen elválik egymástól, a hozott lehetőségek szerint szinte szegregálódik, s később is igen szűk a kapu az átjáráshoz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.