galéria megtekintése

Orbán széthulló világa: szakad a gát

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 12. számában
jelent meg.


Tóth Ákos
Népszabadság

Egyetlen hónap alatt a Fidesz 900 ezer szavazót veszített, Orbán Viktor népszerűsége a Fideszénél is nagyobb mértékben csökkent. Az okok:

1. Orbán felfogta, hogy valami nagyon megváltozott a világban, de azt nem, hogy mi. Menthetetlenül későn jött rá, hogy hidegháborús viszony alakult ki az USA és Oroszország között. Hintapolitikájával az USA és az EU leplezetlen ellenszenvét is kivívta. Jelzéseikre úgy reagált, ahogy itthon szokott. Rosszul. Ráadásul Oroszország a Déli áramlattal kihátrált mögüle, Pakssal azonban gúzsba kötötte magát, nem tud rugalmasan elszakadni. Azt sem fogta fel, hogy a térséget rajta keresztül intik; példát statuálnak vele. Az USA a legérzékenyebb ponton támad, a rendszert átható korrupcióval.

2. A NER-ben mostanság kevéssé kívánatos személynek minősített Simicska Lajos, aki a rendszer egyik megálmodója, majd a legnagyobb haszonélvezője volt, korábbi, kiváltságos pozíciójából származó ismereteivel kíméletlen logikával hergeli a nyilvánosságot (aligha tévedünk, ha azt gondoljuk, hogy ő): ingatlan, luxusút, eltitkolt vagyon igazolja nap mint nap Orbán embereinek korruptságát. Zavart, pökhendi nyilatkozataik elárulják, hogy elszakadtak a valóságtól.

 

3. A külső és belső támadás rímelése – már-már összhangja – ellenötletekre sarkallja a politikakonstruktőröket. Ráadásul eladható magyarázatot kellene adniuk arra, hogy az elhibázott gazdaságpolitika miatt pénz kell, de szűkülnek a pénzszerzésre alkalmas területek. Így jönnek elő olyan ötletek, mint a netadóé, amely ellenállásra hívó szó nemcsak az ellenzék híveinek, hanem azoknak is, akik a választás előtt vagy megváltoztathatatlannak hitték a rendszert, vagy mivel nem volt kire, el sem mentek szavazni. Ahogy ez tette volna, az otthonokba tör be minden, a kormányzás látszatát fenntartani hivatott új javaslat a vasárnapi zárva tartástól kezdve a drogtesztig. A gát átszakadt.

4. Orbán Viktor látványosan tud sétálni a gátakon, mégsem érti az ár elleni védekezés természetét, azt, hogy ha egy időben sok helyen bukik át a víz, akkor nem elég egyetlen pontra koncentrálni, mint korábban a rezsicsökkentéssel. Többre meg nem tud már. Az egynegyeddel kétharmados NER alól – benne az ellenzékkel – kicsúszott a társadalom, az elitet csak az alkotmányos keretek tartják egyben. A szavak félrecsúsznak, idejét múltak, korábbi hazugságaik – Magyarország jobban teljesít, nem lesz megszorítás, nem kell fizetni az egészségügyért, az oktatásért, semmiért – rájuk égnek: a mozgástér szűk, és már nincs hová tovább hazudni magukat. Az utcai tömeg kezelhetetlen Orbán számára: nincs kivel tárgyalni, nincs mit megosztani, felszalámizni. A helyzet túlnőtt rajta.

5. Mintha minden kezdene széthullani a miniszterelnök körül. Az e miatti megrendültség nem esendővé tette, mint a „pizsamás interjú” Antall Józsefet, hanem erőszakossá: a parlamentben egyre durvább, a mezei Fidesz-képviselők falfehéren ülnek a padsorokban. Ők nem tudják elszigetelni magukat a világtól, és érzik, a varázs oda. Láttunk már ilyet. Kezdődik a hosszú és kegyetlen végjáték.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.