galéria megtekintése

Szabadesés

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 13. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Háború idején oly értékes az igazság, hogy hazugságokkal kell körbevenni – mondta Winston Churchill. A Riporterek Határok Nélkül sajtószabadságról szóló jelentése mutatja: a világ túl sok pontján szólnak a fegyverek.

A szervezet 180 ország nyilvánosságát vizsgálja évről évre, tavaly kétharmadukban romlottak a körülmények, a globális osztályzat tíz százalékot esett vissza 2013-hoz képest. A fegyveres konfliktusok szaporodása mellett túl sok helyen korlátozzák az információ szabadságát nemzetbiztonsági okokra hivatkozva. A hatalom allergiás a felhasználók által gazdagított netes tartalomra, miközben nő a hétköznapi erőszak a hivatásos sajtó munkatársaival szemben, és még a pápa is pofont helyezett kilátásba túlzott kritikáért.

Magyarország egy helyet rontva már csak 65. ezen a listán. Az elmúlt kilenc év alatt 55 pozíciót zuhantunk, Orbánék hatalomra kerülése óta 42-t.

 

A szervezet értékelésénél ráadásul még el sem indult szánkózni Simicska Lajos. Háború van itt is: a közmédia egy hónap múlva a hírverseny élére áll, hogy legyártsa az igazságot óvó hazugságokat, a jobboldali sajtón most uralkodik el a skizofrénia, az RTL adóarányosan izmozik, a többiek próbálnak túlélni a központilag lerabolt hirdetői piacon.

Mindeközben lájkról megosztásra rohan a figyelmünk. Nincs idő megállni, kitalálni az örvényből való szabadulás módját: tegnapelőtt Charlie-k voltunk, tegnap hímivarsejtek, ma Mészáros Lőrinc sertései. Egy év múlva meg arra ébredünk, hogy még mélyebben ülünk a gödörben.

Mindannyian.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.