galéria megtekintése

Szabad a szegregáció

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 26. számában
jelent meg.


Ónody-Molnár Dóra
Népszabadság

Törvényesíti a kormány a faji elkülönítést Magyarországon. Magyarul: a rasszizmust. Használhatnánk a hátrányos helyzetűek diszkriminációja kifejezést is, de az amerikai polgárjogi küzdelemből ismert fogalom sokkal pontosabban írja le, miről van szó. Vannak a feketék és a fehérek vagy romák és nem romák, ez az elválasztás alapja.

Amerikában az elmúlt évtizedekben ezt az elkülönítést felszámolták, Magyarországon most törvénybe iktatják. Nem bevezetik, mert gyakorlatként eddig is létezett, de legalább tiltott volt. Nem lehetett olyan iskolákat működtetni, amelyek elválasztják egymástól a roma és a többségi gyerekeket. Ettől még sokan működtettek ilyet, egyházak és önkormányzatok trükkök százait vetették be, hogy egy adott területen külön épületben, de legalább épületrészben, ha az sem megy, akkor osztályban legyenek a cigányok, és külön a nem cigányok.

Ahogy az MTI fogalmaz: gyerekek imádkoznak… a Huszár-telepi iskola megmaradásáért
Ahogy az MTI fogalmaz: gyerekek imádkoznak… a Huszár-telepi iskola megmaradásáért
Balázs Attila / MTI

 

Mivel ez a gyakorlat szemben állt számos nemzetközi egyezménnyel, az alkotmánnyal és a közoktatási törvénnyel (valamint a vallási és erkölcsi előírásokkal), a magyar bíróságok következetesen a szegregáció megszüntetésére kötelezték a fenntartókat. Legutóbb egy nyíregyházi iskola esetében, amely a roma gyerekek integrációja helyett egészében az elkülönítésüket szolgálta. Az emberi erőforrások lelkész-minisztere többször is támogatásáról biztosította ezt a szándékai szerint elkülönítő iskolát.

A bíróság végül nem neki és a fenntartó egyháznak adott igazat, hanem a jogvédőknek, akik bebizonyították, hogy az az iskola végső soron szegregál, ami szükségszerűen jelenti a társadalmi hátrányok konzerválását, még akkor is, ha az elkülönített felzárkóztatásban egyedül Magyarországon hívő egyházi és kormányzati vezetők mást remélnek. Kutatások eredményei és tudományos evidenciák cáfolják őket.

A faji alapú szegregáltság önmagában az elkülönítés által veszi el az esélyt a tényleges felzárkózástól és a társadalmi integrációtól. Éppen ezért ellenzik azok is, akik nem a vallási-erkölcsi elvekből indulnak ki. Az integráció nem könnyű. De a civilizált világ arra jutott, hogy mégis ebben a keretben kell a problémát megoldani. Mi a válasza a minisztériumnak arra, hogy a bíróság szerint törvénytelen, mert szegregációs gyakorlatot támogatott? Pontosan ugyanaz, mint amikor az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek ítélt egy törvényt.

Alkotmányellenes? Jó, akkor beleírjuk az igazunkat az alkotmányba. Vagy alaptörvénybe, ahogy ők nevezik. Ők, a Fidesz, mindent izomból intéznek. A nyíregyházi szegregáció elmarasztalása után is: törvényesítik a szegregációt. A kormány a köznevelési törvény módosításába becsempészett egy olyan paragrafust, amely megengedi a miniszternek, hogy maga döntse el, milyen intézmények esetében lehet felzárkóztatás címszó alatt a roma gyerekeket elkülöníteni.

Mint szükségállapotban. Van az általános jog, amit fel lehet függeszteni. Tilos bírósági eljárás nélkül fogva tartani valakit, de kivételesen megengedjük a miniszternek, tábornoknak, fővezérnek, hogy maga döntse el, kit mennyi időre kell elzárni. Tilos a szólás szabadságát korlátozni, de megengedjük a főtitkárnak, a kormányzónak, az elnöknek, hogy maga döntse el, milyen véleményeket kell mégis cenzúrázni.

Balog Zoltán maga fogja eldönteni, mikor alkalmazható faji elkülönítés Magyarországon. Meghökkentő az a kitartás, amellyel eljutott idáig. Tulajdonképpen ez volt az az ügy, amiért a legkövetkezetesebben küzdött miniszteri tevékenysége során. Legalizálni a szegregációt. Ez is elvégeztetett.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.