galéria megtekintése

Sűrűsödő semmi

8 komment


Uj Péter

A többi között nyelvteremtő erejéről is széles körben ismert és nem kevésbé kedvelt Orbán-rendszer legnagyobb szómágusai értelemszerűen maguk a legfölső politikai vezetők, a delejező hatású, széles karimájú bül-bül-beszédek gurgulistái, a nagy szavak még nagyobb mesterei, a lingvisztikai lángoszlopok, megannyi neo-Herder és poszt-Pázmány pátoszkapitány. Közéjük csak nagy ritkán tud befurakodni egy-egy kivételes tehetségű másod- vagy harmadvonalas politikai kislírikus: néhány jó refrénnel, egy-egy elkapott strófával, találó metaforával, tökös hapax legomenonnal. Néhány vak komondor, tanyafejlesztési program, nem vagyok süket… tudják, mire gondolok.

Lentner Csaba, a jobboldalt egy személyben szimbolikusan átkaroló ex-MDF-es, exkisgazda, exmiépes, éppen Fidesz-közelgazdász most robbantott. Látomásos költészete eddig méltatlanul kevés figyelmet kapott a nagyközönség részéről, de végre úgy tűnik, sikerült áttörnie.

Matolcsy György hű emberének egyik szakterülete, mint a nagy költőké általában, a jövőkutatás. Új ciklusa, a Sűrű Szellemi Atmoszféra Matolcsy György Körül jól kivehetően Juhász Ferenc- (nem, nem a volt hadügyminiszter!), Weöres Sándor-, Asimov- és Bogár László-hatásokat mutat, és megcsillantja a költő kozmológiai kompetenciáit is.

 

Lentner kozmosza valamiféle fordított vagy éppen „időugró” kozmosz, ahol az egyre sűrűsödő „semmi”, azaz a nyilvánvalóan szellemi eredetű anyag nem izzó gázgömbökké, azaz hőt és fényt sugárzó csillagokká áll össze, hanem rögtön fekete lyukakká, amelyek elnyelik a közpénzt.

(Lentner művének legkevésbé izgalmas aktuálpolitikai olvasata szerint nem a Matolcsy által eltüntetett milliárdok miatt kell aggódni, hanem a jegybankelnököt körülvevő szellemi atmoszféra sűrűsége miatt rázúduló nemtelen támadások jelentenek veszélyt békés kis világunkra.)

A költő múzsája Matolcsy György által is azonosul a szellemi eredetű kozmosz végtelen örvénylésével, kitárja benső világát, szinte átáramoltatva önmagán a sűrű atmoszféra mágikus ösztöncsillagporát, majd dolgavégeztén a semmibe hull. Végtelen vonalak hatalmas árama, hatalmas gomolygó vonalak, benti éj, da capo al fine.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.