galéria megtekintése

Súlyos aggodalom

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 17. számában
jelent meg.


Horváth Gábor
Népszabadság

Rendszer lényege ritkán mutatkozik meg ennyire pőrén. Magyarországot nyugtalanítja, hogy – egy washingtoni bejelentés szerint – az Egyesült Államok nagykövetségei Közép- és Kelet-Európa két tucat országában a korrupcióellenes küzdelmeket támogató akcióterveken dolgoznak.

„Magyarország szuverenitás szempontjából aggodalomra okot adónak tartaná, ha egy ország akciótervet akarna végrehajtani Magyarországon a kormánnyal való egyeztetés és az egyetértése nélkül” – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter kedden az Országgyűlésben. A mondat súlyos aggodalomra ad okot: a külügy ifjú magyarjai direkt ártani akarnak a kormánynak?

A magyar kormánynak meghatott közleményben kellene megköszönnie az amerikai adófizetőknek, hogy finanszírozzák a régiónk számára oly fontos projektet. Nem is kellene kivárni, amíg a nagykövetségek elvégzik a munkát, küldöttséget kéne meneszteni Washingtonba Sarah Sewall államtitkárhoz, egyeztetni a közös fellépésről. A Kossuth téri urak ehelyett a kijevi Majdan téren végbement korrupcióellenes forradalom budapesti megismétlődésétől rettegnek.

 

Annyira azért nem, hogy visszafognák a lopás mértékét, netán megtorolnák a legkirívóbb eseteket, de annyira azért igen, hogy a krahácsiak elnyomatásának rémképeivel jajgassák tele a sajtójukat. Annyira nem, hogy ne lóbáljanak Louis Vuitton hátizsákot, Gucci táskát, ne „örököljenek” antik Rolexet, ne vegyenek általános iskolás gyerek nevére luxuslakást, ne csináljanak falusi gázszerelőből gyorstalpalón milliárdost, annyira igen, hogy behívják a külügybe az Egyesült Államok ügyvivőjét.

Amerika távolról sem tökéletes ország, gyakoriak ott a korrupciós botrányok, a börtönökben békésen ülnek egymás mellett a lebukott konzervatív és liberális politikusok. Ha valami idehaza hiányzik az ottani gyakorlatból, akkor az éppen ez utóbbi: az esetek kivizsgálása és a bűnösök felelősségre vonása pártállásra való tekintet nélkül. Megkockáztatjuk, hogy két-három korrupt kormánypárti politikus rabláncra fűzése nem gyengítené, hanem éppen hogy erősítené a rezsim stabilitását. Ha az amerikaiaknak nem hisznek, kérdezzék meg a kínaiaktól!

A korrupciós lehetőségek feletti szuverenitásért indított szabadságharc támogatottsága erősen kétséges. Megnéznénk azt a békemenetet, amelynek a lopás szabadsága volna a fő lózungja. Az amerikaiak sorozatosan kezdeményeztek egyeztetéseket a magyarországi korrupcióról, mert szerintük az sérti nemzetbiztonsági érdekeiket. És a miénket? Egyrészt ott a sok százmilliárd forintos gazdasági veszteség. Másrészt emiatt is váltak feszültté kapcsolataink legfontosabb NATO-szövetségesünkkel, miközben ki vagyunk szolgáltatva a híresen átláthatatlan Gazpromnak és Roszatomnak, miniszterelnökünk pedig általánosan elterjedt vélemény szerint Putyin pincsije.

Emiatt csak az amerikaiak aggódnának? Mi meg csak azon, hogy ők aggódnak?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.