galéria megtekintése

Súlyos!

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 06. számában
jelent meg.


Varga G. Gábor
Népszabadság

Van, aki általános véleménynyilvánításnak tekinti, van, aki kritikának – e laza mondattal kommentálta a minap Gulyás Gergely az ATV-ben azt a riporteri felvetést, hogy annak mégiscsak van üzenete, ha a német kancellár újságírók előtt a „nem tudom értelmezni” szóösszetételt használja az utóbbi időszak legemlékezetesebb miniszterelnöki „gondolata” kapcsán.

Ha a Fidesz törvényalkotásért felelős aktuális mintagyereke ily módon próbálta súlytalanítani Angela Merkel elegáns, egyszersmind megrendítő erejű kommentjét, azt tekinthetjük a fideszes politikusoktól megszokott cinizmusnak. Nem örömteli, hogy ezt most pont az a politikus alkalmazza, aki a teljes magyar jogalkotásért felel, bár nem is meglepő annak ismeretében, milyen ámokfutás zajlott e területen. Sokkal nagyobb a baj, ha Merkel megjegyzésének súlytalanságát komolyan gondolja.

Az önmagában még nem baj, ha pusztán Gulyás gondolja ezt, elvégre neki még van esélye, hogy rádöbbenjen, mit jelent egy ilyen „alig feltűnő” elővágás a nemzetközi színtéren. Ha azonban testületileg hiszik el, hogy mindez semmi, az igazán szomorú. Ez esetben Magyarország vezetői nem ismerik a gesztusok, jelzések, sőt még a szavak jelentését sem. Vagyis alkalmatlanok a kommunikációra a partnereikkel. Ha valóban elhiszik, hogy Merkel mondatát nem kell komolyan venni, s nem vesznek tudomást annak fontosságáról, az azt is jelenti, hogy csak azt veszik komolyan, ha osztanak nekik pár tockost, esetleg nem csak verbálisan törlik fel velük a padlót.

 

Sajnos nem áll fényes jövő előtt az ország, amelynek amúgy tekintélyelvű vezetői csak akkor veszik komolyan partnereik kritikai jelzéseit, ha az üvöltéstől már szakad a dobhártya, és puffannak a pofonok. Esetleg, ha így lenne, akkor is jó volna megtartani mindezt magunknak, nem pedig kitenni az ablakba, hiszen félő, hogy erre a tévedésre külföldi tárgyaló partnereink is rájönnek, s előbb-utóbb alkalmazzák azt a kommunikációs eszköztárat, amelyet ebben a helyzetben hatékonynak vélnek.

Aligha kell sokat várni erre, hiszen a magyar miniszterelnök szinte szuggerálja ennek indokoltságát. A Frankfurter Allgemeine Zeitungnak a Merkel-látogatás után adott miniszterelnöki interjúban Orbán Viktor ugyanis így válaszolt, amikor a kritikus megjegyzésekről kérdezték: „ha a kancellár asszony mondani akar valamit, akkor elmondja”, és „sértő lenne, ha feltételezném róla, hogy csak utalásokat tesz”. Ez persze segít megérteni azt is, miért áll a magyar politikai élet azon a szinten, ahol: minden elképzelhető szint alatt.

Hiszen Orbánék ismerős szavakat használnak, de nem először adják bizonyságát annak, hogy más nyelvet beszélnek. Így pedig nem csak politizálni nehéz, kormányozni is lehetetlen. S ebben a megvilágításban könnyen lehet, hogy nem a kancellár szavai tűnnek súlytalannak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.