galéria megtekintése

Süllyedés ellen

12 komment


Gergely Márton


A ma kezdődő EU-csúcson két javaslat csap össze a tagországok körmére égő menekültválság megoldására: a németek által képviselt „török terv", valamint a visegrádi négyek által elővezetett görög–macedón, görög–bolgár határzár. Sajnos a magyar kormány nem a morálisan helyes álláspontot képviseli.

Kétségbeesett küzdelem az Égei-tengeren. Brüsszelen is múlik, hogy reménytelen-e
Kétségbeesett küzdelem az Égei-tengeren. Brüsszelen is múlik, hogy reménytelen-e
Reuters

Az unió súlyos válságban van, és ha süllyed a hajó, akkor az ember kidobálja a felesleges súlyt, még ha elvesztése fájdalmat okoz is. A menekülteket tömegesen ­befogadó nyugati országok lakossága túljutott tűréshatárán. Ezen a ponton nem érdekes, mennyi siránkozás és álszentség van a gazdag társadalmak rohamosan romló közérzetében, a helyzet ugyanis a radikális politikai erők malmára hajtja a vizet, és ez súlyosabb katasztrófával fenyeget, mint amivel jelenleg szembenézünk.

 

A süllyedő hajóban ezért csak azokat az elveket hagyhatjuk, amelyek nélkül elveszítjük önmagunkat. Segítsük hát erőnk szerint a közvetlen veszély elől menekülőket, és gondoskodjunk róla, hogy sem ők, sem a hozzájuk csapódó jobb életre vágyók ne haljanak bele az Európa felé tartó útba! A határt tehát nem Görögországtól északra kell meghúzni, hanem az Égei-tengeren való átkelést kell értelmetlenné tenni. A „török terv" ezt célozza: a görög partokra eljutó embereket Ankara visszafogadná. Az először a hollandok által felvetett javaslat lényege, hogy a kompok Kószról vagy Leszboszról visszavinnék az embereket oda, ahonnan indultak. Durva lépés, de míg Európa januárban a Kölnben (nagyrészt észak-afrikai bevándorlók, és nem menekültek által) elkövetett gyomorforgató molesztálások következményeit tárgyalta, rekordot döntött a görög partok előtt vízbe fulladó emberek száma.

Ha az átkelésnek nincs többé értelme, megszűnhet a tömeges orosz rulett a tengeren. Ehhez először is biztonságos országgá kell nyilvánítani Törökországot, és ezzel el is jutottunk oda, milyen értékeinket kell nekünk is kidobnunk a süllyedő hajóból. Erdogan országa ugyanis minden, csak nem biztonságos. A török államfő ezer fronton küzd, és semmitől sem riad vissza, hogy belső és külső erejét növelje. Ha ­Európa lehetővé teszi, hogy menedékre jogosultakat visszaszállítson Törökországba, biztosítania kell, hogy az Erdogannal szemben védelemre jogosult politikai üldözöttek ügyét egyéni elbírálásban részesítsék a hatóságok.

A megoldásnak azonban csak az egyik része, hogy az Égei-tengeren való átkelésnek véget vet török segítséggel Európa, és bezárja ­kapuit azok elől, akiket a nyomor üldöz, nem fegyver. Törökországban így több millió háborús menekült rekedne, akiért közösen kell vállalni a felelősséget Ankarával. Ez részint célzott pénzügyi támogatást jelent, amellyel a táborokban élők körülményeit javítják, és nem az Erdogan-rezsim vagyonát gyarapítják. Ezen túl meghatározott számban át kell venni menekülteket, akik úgy érkezhetnek az unióba, hogy életüket nem kell kockáztatniuk, és még belépés előtt meg lehet szűrni őket a valódi rászorultság és a lehetséges kockázatok szemszögéből. És igen, kvóta alapján kell szétosztani őket Európában. Nekik is tudniuk kell, hogy tartózkodásuk országhoz ­kötött.

Legyen kötelező a kvóta? Jobb lenne, ha az államok dönthetnének, hogy befogadnak-e embereket, vagy kifizetik a rájuk eső költségeket annak a partnerországnak, amelyik a feladatot átvállalja. E módon lehet elkerülni az összecsapást a határátkelőkön, a tömeges halált a tengeren, az unió országainak egymás ellen fordulását, a közös Európára ható centrifugális erők erősödését.

Magyarország pedig döntsön arról, hogy befogadja-e az országra eső menekülteket, vagy inkább fizet! Én az emberek befogadása mellett fogok érvelni, és ezzel sokat visszanyerek mindabból, amit most ki kell dobni a hajóból.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.