galéria megtekintése

Sulifoci

4 komment


Horváth Gábor

Olyan iskolába jártam, ahol volt futballcsapat. Barátságba hozott más osztályokba, sőt más évfolyamokra járó srácokkal, és néhány győztes meccs után már a lányok is kezdtek kijárni a bajnokikra. Remek élmény volt, legalábbis addig, amíg a tesitanárunk nem disszidált, ami, valljuk be, ma is előfordulhat, legfeljebb egyelőre nem így hívják. De ezt most hagyjuk, most egyetértő cikk készül.

Ugyanis a gyerekeim is olyan iskolába jártak, ahol van futballcsapat. Ők ezt Amerikában élték meg, ahol a sport minden iskolatípusban a pedagógiai terv alapvető része. Ennek persze létesítményi és emberi feltételei vannak. A rendszer működtetése irdatlan összegeket emészt fel, ám soha, senkitől nem hallottam, hogy sajnálta volna a futballpálya esti világítására vagy az edzők fizetésére kiadott dollártízezreket. Ott a nagyjából a magyar járásoknak vagy fővárosi kerületeknek megfelelő méretű iskolakörzetek hivatalos bajnokságokat szerveznek.

Maryland Montgomery megyéjében, ahol laktunk, az „európai" labdarúgáson kívül amerikaifutballból, kosárlabdából, baseballból, lacrosse-ból, birkózásból, atlétikából, teniszből, gyeplabdából és golfból volt iskolaközi bajnokság. A tanulók harmada-fele biztosan részt vett valamelyik vagy több sportág versenyein, mindenhol volt a lelátón pompomcsapat és rezesbanda, a többiek pedig eljártak szurkolni, a mamák szendvicseket készítettek, a papák a bírókat szidták vagy fordítva.

 

A középiskolás amerikaifutball-meccseken péntek esténként nagyjából annyian voltak, mint idehaza egy átlagos első osztályú labdarúgó-mérkőzésen. A sport nevelő és közösségépítő szerepét Amerikában maximálisan kihasználják, arról nem beszélve, hogy minden esemény előtt eléneklik a himnuszt és megvilágítják a nemzeti lobogót.

Mi nem vagyunk olyan gazdagok, hogy minden iskolában szakképzett edzők és helyre kis stadionok várják a gyerekeket. De nem is ezzel kell kezdeni. Hanem a bajnoksággal, ahol minden iskolának ki kéne állítani a maga két-két korosztályos csapatát. Ahol csak kispálya van, ott kispályásat, ahol megvannak rá a feltételek, ott nagypályásat. Néhány éven belül sokkal népszerűbbé válna a sportolás, és egy csomó kedvező járulékos hatással is számolhatnánk. Ha ez az utóbbiak közé számít, a politikusok imádnák átadni a kupákat, az iskolaigazgatók pedig büszkén feszítenének mellettük a megyei lapok fotóin.

Nem rossz gondolat tehát az iskolai labdarúgás visszavezetése, csak nem kell közben úgy tenni, mintha éppen feltalálnánk a meleg vizet. A rendszer régebben itthon is működött, és most is volna honnan másolni. A tanóráknál pedig nyilván sokkal jobb eszköz lenne a versenyeztetés, hiszen megmérettetés és sikerélmény nélkül az egész csak kényszer marad.
Emberöltővel ezelőtt még minden egészséges gyerek focizott. Azok az idők aligha térnek vissza, de a mostani reménytelenségből viszonylag gyorsan és olcsón ki lehetne törni. A sulifoci jó dolog lenne, ha nem hatalmi szóval, hanem ésszel vezetnék be.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.