galéria megtekintése

Stopperrel

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 29. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Nem ment egyik napról a másikra, de most sikerülni fog. Lázár János szeptemberben beszélt először a német kancellár lehetséges budapesti látogatásáról, s lám, februárra igaza is lesz. A hatalom csaknem fél éve diadalmaskodja tele a sajtót egyetlen diplomáciai eseménnyel, amit nehéz nem szegénységi bizonyítványként értelmezni.

Korábbi kormányok – köztük Orbán Viktor korábbi kormányai – jóval zsúfoltabb nemzetközi naptárat abszolváltak különösebb felhajtás nélkül. Mára azonban oda jutottunk, hogy a magyar kormányfő örülhet, ha valaki egyáltalán rányitja az ajtót. A nagy szabadságharcosnak valósággal kutatnia kell, ki iránt fejezhetné ki végre a hűségét.

Az amerikaiak szóba sem jöhetnek, a britek arisztokratikusan elfordítják a fejüket, a franciák hozzáállásáról pedig sokat elárul, ahogyan a máskülönben kevéssé rideg tekintetű Francois Hollande elnök a minap az Élysée-palota lépcsőjén állva „lekezelte” a rá fölnéző Orbánt. Az oroszok kedvére lennének, de egyelőre nem szalonképesek. Bravúrra lesz szükség, hogy Vlagyimir Putyin két héttel későbbi látogatásából ne legyen botrány.

 

Marad tehát Angela Merkel, akivel – hurrá! – órákon át lehet majd tárgyalni. Mintha a megvitatandó problémák hosszú sora számítana sikernek. A tüntetők abban reménykednek, hogy Merkel móresre tanítja Orbánt, az utóbbi hívei meg abban, hogy megdicséri. Sokan fognak hétfőn csalódni. A legfontosabb az, hogy a vendég ne legyen köztük.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.