galéria megtekintése

Statárium

2 komment


Varga G. Gábor

Barna Illés gödöllői cukrászmester története annyira végletes és magyar, amilyet kitalálni nem, csak felismerni lehet. Benne a legnegatívabb szereplő nem a feljelentő, aki feldöntötte az első dominót. Nem is a hivatal, amely eljárt, majd megpróbált érvényt szerezni a szabályoknak, s talán nem csak a bürokratizmus jegyében, ideiglenesen bezáratta Barna úr cukrászdáját. Nyilvánvalóan úgy, hogy aki a határozatot meghozta, tudta, hogy az idős cukrász esetében az ideiglenes biztosan végleges.

Soha nem voltam Barna Illés cukrászatának vendége, ahogy valószínűleg kevesen falatoztak ott abból a sok tízezer emberből, aki a közösségi oldalakon tiltakozik, azonnali újranyitást követel. Vagy épp ellenkezőleg, azok se lehettek törzsvendégek, akik most statáriális intézkedést szorgalmaztak azon képek láttán, melyek megjelentek Barna úr makulátlannak nem nevezhető kis üzeméről. De ahogy ez a vita a közösségi térben elhatalmasodva eljutott odáig, hogy Barna Illés atlétatrikóból kilógó mellszőrzete hogyan lóg vagy nem lóg bele a fagyiba, az gyomorforgatóbb annál, mint amit bármiféle tisztasági hiányosság produkálni tud. Hiszen mégiscsak egy tisztességben megőszült férfiről van szó, aki ma is a mesterségének él, dolgozni szeretne, s egyáltalán nem szolgált rá a megalázásra, akkor sem, ha történetesen a cukrászdája nem felel meg az élelmiszer-biztonsági szabályoknak. Bárki joggal fordulhat sarkon már a küszöbnél, de mégsem az a megoldás, amit most látunk, hiszen az maga a statárium.

Mi, újságírók is tarthatnánk erősebben mértéket, de kényszerűen loholunk az ítéletet követelők után. S ebben a versenyfutásban nem számít a HACCP-szabvány, a szabályok, az észérvek. Ez a bíróság rögtön ítél, majd új ügy után néz. A frusztráció így gőzöl ki a társadalomból, ami még hasznos is volna, ha a vízzel nem öntenénk ki a gyereket is. Hiszen szinte csak kérdés marad.

 

A sok ezerből melyik tiltakozó segített az utóbbi időben a mesternek rendben tartani a kis üzemét? Ki figyelmeztette, hogy fennakadhat egy ilyen ellenőrzésen? Aki most romantikázik, azok közül tényleg senkinek nem jutott eszébe, hogy cukrászda ilyen 2016-ban nem lehet, még akkor sem, ha a recept tradi­cionális? Csak ették a helyben kevert fagyit és a krémest olcsón, a hatvanas éveket idéző körülmények között. A történet segít szembenézni azzal is, hogy lélekben az ország fele még mindig a hatvanas években él, nem zavarják a korabeli körülmények, az olcsóság és az érzelmesség mindenekelőtt való.

Gémesi polgármester bölcsen érzett rá arra, hogy százéves gépekkel is lehet mai cukrászdát csinálni, csak éppen áldozni kell rá. Ha Barna Illés nem tud és a kis cukrászda fontos a gödöllőieknek, akkor a közösség feladata, hogy pénzt és munkát fektessen abba, hogy a romantika tovább éljen. Ha a helyiek igénylik Barna Illés krémesét, segíteni kell neki, hogy méltó körülmények között dolgozhasson tovább. Önmagához és a vendégekhez is méltón. Ha nem így történt, a vétkesek mi vagyunk, nem a cukrász.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.