galéria megtekintése

Spontán gyűlölet

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 25. számában
jelent meg.


Vári György
Népszabadság

Amikor nemzetvédő kormányunk tudatta, hogy kerítést húz fel a szerbiai határszakaszon, a nyugatos européerek boldogan várták a humanista Európa felháborodását. Messzehangzó, súlyos hallgatás felelt várakozásaikra.

Azokban a napokban vált Dánia második, a jobboldali győzelem miatt lényegében döntő politikai erejévé a Dán Néppárt, amely vissza kívánja állítani az ellenőrzést az ország határainál, és minden erejével támogatja abban (jobboldali szövetségeseivel együtt) David Cameront, hogy ne engedje az EU-n belüli mozgásszabadságra hivatkozva a nyugati szociális juttatásokon élősködni a periféria államainak csóróit (vagyis minket). Érveik szerint nem a személyek, hanem csak a „munkaerő” szabad áramlásáról vagyunk ugyanis megállapodva. Szép.

Nem meglepő, hogy a kerítésen néhány publicistán meg a talán legfelforgatóbb gondolkodású európai vezetőn, a római pápán kívül senki nem akadt fenn. Amikor viszont az a nemzetvédelmi elhatározásunk került napvilágra, hogy nem fogadjuk az ide visszatoloncolt menekülteket, hirtelen mindenki rögtön nagyon ideges lett. Ezt a valóban jogtalanul felfüggesztett, de igazságtalan, az EU-nak a menekültekkel értelemszerűen először érintkező perifériáira adott esetben aránytalanul nagy terheket rovó szabályozást már fontos volt ellenünk megvédeni.

 

Igaz, hogy Orbánék ezt megelőzően az arányos terhelésre törekvő kvótarendszert fúrták minden erejükkel. És ahelyett, hogy segítséget kértek volna az EU-tól, rájuk rúgták az ajtót, aztán rögtön elbújtak a sarokba, jelezték szépen tárgyalásigényüket és gondosan letagadtak mindent, amit egy napja nyilatkoztak.

Világos: a mi kormányzati szintünkig ez sem jut el, nem érdekli őket. Sem az életükért futó szerencsétlen embertársaink tömegei, sem az érkezésükkel járó praktikus problémák. Számukra a menekültkérdés, a háborús övezetek, bukott államok tragédiasorozata egyszerűen fűtőanyag állandó félelem- és gyűlöletkampányukhoz, amely immár a pártpénzből fizetett szerkesztők kormányzati félhivatalos felületén jelentkező blogbejegyzésekben dehumanizálja kiszolgáltatott felebarátainkat. Közben pedig fenyegeti tökéletesen dzsihadista hangnemben a menekültekkel szolidáris, ingyenélő libsi hipsztereket és egyéb kozmopolitákat, hogy minden tagolt beszélgetést ellehetetlenítsen a menekültekről és minden egyébről is.

Az, ami a plakátkampánnyal elkezdődött, nem figyelemelterelés. A nyílt és büszke embertelenség nyelvének meghonosításáról, hivatalossá tételéről van szó, egy régen megkezdett projekt ünnepélyes lezárásáról, a nemzeti közösség utolsó maradékainak szisztematikus szétveréséről. Most már végképp teljesen mindegy, hogy nyer-e 2018-ban a Fideszhez képest jelenleg eléggé mérsékeltnek tűnő Jobbik, vagy sem. És ha egyetlen menedékkérő sem maradna nálunk, ez a hangnem, a közbeszéd és a közgondolkodás végleges eltorzulása, a magától értetődővé vált gyűlölet nyelve itt marad még nagyon sokáig jóvátehetetlenül.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.