galéria megtekintése

Sóval behinteni

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 12. számában
jelent meg.


Tóth Levente
Népszabadság

Magyarországon a mezőgazdaság arra van ítélve, hogy a politika foglya és játékszere legyen, ott vívják meg csatáikat a hatalmon lévők és az arra ácsingózók. Nagy a magyar föld eltartóereje, de azért nem ekkora.

"ezeknek a társaságoknak minden működési zavara automatikus szociális és termelési problémát okoz a környezetükben"


A magyar földet a rendszerváltás óta már annyiszor és annyian megvédték, az abból élőket annyiszor, de annyiszor megtámogatták, hogy valódi csoda, igazi hungarikum, hogy a dán paraszt, a holland agrárkereskedő ma nem a magyarok termékeit féli.

 

Az a gyanúm, hogy ha a politika a rendszerváltás óta eltelt 25 évben egyszerűen békén hagyta volna a magyar mezőgazdaságot, akkor az semmivel sem lenne rosszabb helyzetben, sőt. A Fidesz hajlamos a gyors, végiggondolatlan és erőszakos gazdasági átalakításokra.

Ezeket egy ágazat sem viseli jól, a mezőgazdaság pedig kifejezetten rosszul tűri a politikai bakugrásokat. Különösen úgy, hogy a jövedelmének jelentős része támogatás, így működésének tervezése, fenntarthatósága nagyban függ azok mértékétől, összetételétől.

A mezőgazdasági üzemek nem összeszerelő gyárak, amelyekben az egyik hónapról a másikra lehet terméket váltani. Jó, ha a tulajdonosok évtizedes távlatban tudnak tervezni, ellenkező esetben szinte rákényszerülnek arra, hogy rablógazdálkodást folytassanak. Márpedig a magyar mezőgazdaságból éppen a kiszámíthatóság, a tőke, a fejlesztés, az innováció hiányzik a leginkább. A magyar termelőknek a világpiaccal kell versenyezniük, igazi növekedési lehetőséget csak az ad, ha oda is képesek szállítani.

Akikkel viszont ott versenyezniük kell, azok mögött tőke, fejlesztés, stabil, kiszámítható támogatási rendszer áll.

Most a kormány az agrártámogatások olyan drasztikus átalakítására készül, ami úgy roppanthatja meg a magyar mezőgazdasági termelés gerincét, hogy közben nem képes a helyébe lépni más. A Fidesz nem szereti a társas vállalkozásokat az agráriumban. Ettől azonban még tény, hogy a magyar agrártermelés java része jelenleg ezeknek a „nemszeretem” formációknak a vállán nyugszik.

Ezek a társaságok távolról sem egyenlők a vagyonukat máshol megkereső nagytőkések terebélyesedő óriásbirtokaival. Jelentős részük az életben maradt téeszek utódcége, nemritkán a környék meghatározó vagy akár egyetlen foglalkoztatója.

Van köztük, amelyiknek jól megy, másnak rosszul, de évtizedek óta működnek, élnek a földből, és ebből is szeretnének. Ezeknek a társaságoknak minden működési zavara automatikus szociális és termelési problémát okoz a környezetükben.

A kormány jól teszi, ha a magyar mezőgazdaságban támogatja azokat a gazdálkodókat, akik versenyhátrányban, tőkehiányban szenvednek, akik hosszú távon a földből szeretnének megélni, akik fejlesztenek, foglalkoztatnak. Ha eltekintünk is attól, hogy vajon a magyar mezőgazdaságnak és vidéknek jó lenne-e a Fidesz által elképzelt világ, annak az ilyen erőszakolt módon való létrehozása olyan károkat okoz majd, amire legutóbb a rendszerváltás utáni kárpótlás mutatott példát.

Akkor is úgy vertek szét valamit, hogy közben az ott maradt űrt hosszú ideig nem sikerült betölteni, és óriási tőke, energia, szaktudás ment veszendőbe.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.