galéria megtekintése

Sótlanok

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 12. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Szeptember helyett csak jövő év január 1-jén lép hatályba a közétkeztetésről szóló rendelet, amely szabályozza az iskolai menzákon és a kórházakban adandó ételek elkészítését, tápanyagtartalmát.

Ez az a rendelet, amelynek alapján az iskolai menzákon nem lehet sót, cukrot kitenni az asztalra – ezek ugyanis alattomos gyilkosok.

A hivatalos tájékoztatás szerint azért halasztják el a rendelet hatálybaléptetését, mert a közétkeztetés résztvevői kevésnek tartják a fel készülési időt szerződéseik, alapanyag-beszerzéseik miatt. Valószínűbb azonban, hogy az egészségesebb étel drágább is, ha drágább, hát többet kell kérni a menzáért, s ha többet kell kérni, az nem feltétlenül jó előjel az októberi önkormányzati választás előtt. Mert mégiscsak erről volna itt szó. A politika olykor felülírja az eszmét. Holott az eszme sem viccel.

 

Eszme abból válik, amit Orbán Viktor gondol a világról s földi helytartója, Balog Zoltán közvetít. Ő a humánum nevében például új megvilágításba helyezte az ép testben ép lélek gondolatát, ezért uszodákat építenek iskolákhoz, és úgy érzik, őket már arra is felhatalmazták, hogy megmondják, hogyan kell élni. Nyilván úgy, ahogy ők: sótlanul, kevéssé édesen. Szikáran, aszketikusan. Keményen, határozottan. Állandóan küzdelemre készen. Sosem lankadva, folyton-folyvást éberen.

S bár Orbán Viktor zakóit elnézve a kormányfő maga mostanában nem veti meg az efféle bűnös hívságokat, azért ifjúságunkat mégis arra inti: fogják fel a jövőbe való befektetésként a napi testnevelésórát, a cukor- és sómentességet, az erkölcs- és hittanórákat, éljenek ép testben ép lélekkel.

Már a legeslegbensőbb magánszférát ostromolják.

Ám a politika ideig-óráig felülírja az eszmét, még ha önös számításból is: legalább ennyit köszönhetünk neki.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.