galéria megtekintése

Sorostól Vajnáig

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 24. számában
jelent meg.


Kriván Bence
Népszabadság

Soros György és Vajna András György. Emigránsok, self-made manek, Magyarország „nagykövetei” a világban és fiatal hölgyek feltétlen hódolói. Ennyi. Több közös vonás aligha fedezhető fel a két életút (karrier) között.

Hacsak nem a pénzköltés dinamikája. A spekulációval, munkával vagy a kapcsolati tőke kamatoztatása révén megszerzett milliókból visszaosztott pénzek útja azonban gyökeresen eltérő. Amíg Soros a társadalmi felzárkóztatást, az egyenlőtlenségek elsimítását segíti, magát az esélyt nyújtja a szegény (bocsánat: rászoruló) országokban élők számára, addig Vajna az esélyt zsetonban méri.

Pénteken ötezer forintos kuponokat osztogatott – nem személyesen – az egyik új kaszinója előtt összecsődített tömegnek. Adott egy kis adrenalint, játékélményt és vele a kódolt üzenetet, hogy legközelebb a konyhapénzt is ide hozd! Észt is osztott egyúttal, hiszen a költség-haszon elemzés matematikája szerint a reklámadómentes ingyenreklám, amit ezzel a sajtó biztosított számára, sokkal többet ér, mint a nap során a nyereményként pénzre váltott zseton. Ingyencirkusz hatmillió forint névértékű műanyag koronggal.

 

Vajna a kaszinóüzemeltetési koncessziókat „éles versenyben, jobb ajánlatával”, kvázi nászajándékként kapta meg a kormánytól. Arról nem ő tehet, hogy másnak nem jutott eszébe bekopogtatni Varga Mihályhoz, vagy még följebb. A kormánypártok azóta is mindenben igyekeznek a filmmogul kedvében járni. Nagyvonalúan lemondanak a kaszinónyitás csúszása miatt kötbér gyanánt megfizetendő félmilliárd forintos koncessziós díjról, miközben Vajnáékra szabják a gigantikus haszonnal kecsegtető, betiltott internetes fogadásszervezés legalizálását.

Persze ebben, ahogy a csodásan fialó Rogán-féle letelepedési államkötvénybizniszben is, szívesen látott vendégek a homályos hátterű offshore cégek. Nem csoda, hogy aztán a kaszinós pénz útja homályba vész. De ne legyen kétségünk, valahol az is lecsapódik. Erősen vélelmezhető, hogy azoknál, akik Soros György nevét szitokszóként engedik ki a szájukon.

Az antiilliberális nézeteiről ismert Soros alapja tavaly durván kétmilliárd dolláros profitot termelt azoknak a szerencséseknek, akik rábízhatták a pénzüket. Soroséknál a szerencse és a tudás együttműködéséből ez utóbbi dominál. Nincs az a válság, amiből a tőzsdeguru ne pozitívan jönne ki, ezért is figyelik sokan árgus szemekkel, mibe fekteti a pénzét. A 273 cég részvényeiből álló portfólió összetétele sokszor meglepő, de az eredmény, a hozam mindig önmagáért beszél. És még egy: a nyilvánosság a tengerentúlon azt jelenti, hogy cégre, darabra, valós értékre lebontva közzétesszük, ami az alapban van. Mert ott ez az alap.

Errefelé viszont nem változik semmi. Amit Soros a szülőhazájának visszaad, annak minden egyes fillérjét nyomon lehet követni. Amit Vajna a szülőországának csepegtet, annak az útját csak a kiválasztottak ismerik. És ez így is marad, amíg a Soros-milliók szétosztását Lázár János nem vonja magához. Az idők végezetéig.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.