Kevés hagyományosabb társadalom van a magyarnál, errefelé a hagyományokat hagyományosan hagyományozzuk, velünk él nemcsak a történelem, de a történelem előtti történelem, meg az az előtti is, mindannyiunkban van egy kis (nem is olyan kis) nyereg alatt puhított szittyahun-szkíta hátrafele nyilazós kézműves néptáncos pap, és persze egy kiadós Hamvas Béla.
Mindez világosan kiderült a köztévé műsorfolyamából is, ahol kerek perec láthatta, akinek van még szeme a látásra:merő egy népművészeti vásár-kézműves bemutató-táncház volt az ország, a húsvéti hagyományok legmélyebb átélése került sorra Battonyától Nemesmedvesig, illetve, miket beszélek: Vancouvertől Brisbane-ig, játsszuk már be rendesen a világnemzeti pályát, ahogyan azt a hirtelen M1-gyé vált Duna tévében szoktuk.
A húsvéti hagyományok jó része ételekkel, ételkészítéssel kapcsolatos hagyomány, legpontosabban talán úgy lehetne összefoglalni a ma is élő, huszonegyedik századi formáját, hogy ilyenkor a családok meglepően nagy százaléka próbálkozik meg azzal, hogy halálra etessék egymást.