galéria megtekintése

Sokba lesz ez

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 10. számában
jelent meg.


Fekete Gy. Attila
Népszabadság

Börtönbüntetéssel is sújtható bűncselekménnyé nyilvánítaná a Fidesz a határzár megrongálását, erről hamarosan törvényjavaslatot nyújtanak be – mondta Rogán Antal az állami hírügynökségnek pénteken, miután hajnalban 18 afgán határsértő áttörte a gyorstelepítésű drótakadályt. „Aki átvágja a kerítést, a magyar állam tulajdonát rongálja meg”, szögezte le Rogán. Ebben speciel igaza van.

A gyorstelepítésű drótakadályban kétezer forint kár keletkezett. Mondjuk ennyi erővel Rogán azon is felháborodhatott volna, hogy az eredetileg anyagáron 6,5 milliárdra kalkulált kerítés költségvetése a „pontosabb” becslések szerint közelít a tízmilliárdhoz. Nem a becsléssel volt a baj. Orbán Viktor úgy döntött, augusztus 31-ig le kell zárni a magyar–szerb határt, sietve felállítanak hát egy „gyorstelepítésű drótakadályt”, aztán majd november 30-ig megépítik a végleges „ideiglenes határzárat is”. Pár milliárddal így ugyan nagyobb lesz a számla, de ez nem számít.

Más a helyzet, ha holmi határsértő népvándorlók okoznak kárt a nemzetnek. Rájuk a törvény teljes szigorával le kell csapni.

 

Nézzük, mi történik, ha Rogán agylövéséből törvény lesz, már pedig erre elég jó esély van, a tévedhetetlen majdnem kétharmad ennél nagyobb marhaságokat is törvénybe iktatott már.

Eddig több mint százezer migráns érkezett Magyarországra az idén, számuk az év végéig elérheti akár a 300 ezret is. Naponta jönnek másfél ezren húszasával, százasával. Hogy Rogán is megértse, jöjjön naponta tíz, egyenként 150 fős csoport. Ha minden csoportnak csak egy tagja rongálja meg a kerítést (bár a többi is elkövető, minimum pszichikai bűnsegéd), az naponta tíz potenciális börtöntöltelék, az év végéig több mint ezer. Hová teszik őket? A már most is 141 százalékos zsúfoltságú magyar börtönökbe? Persze az ilyen apróságok, technikai részletek nem kell hogy érdekeljék Rogánt. Neki az a dolga, hogy nagyokat mondjon, olyanokat, amelyek első hallásra legalábbis tetszenek az embereknek. Aztán reménykedjen, hogy senki nem gondolja végig, hogy mi következik egy-egy hangzatos bejelentésből.

De ne hagyjuk figyelmen kívül Rogán Antal valóban nem is elhanyagolható szempontjait se! Az utóbbi időben ugyanis többnyire arról szóltak a vele kapcsolatos hírek, hogy éppen a házánál tüntetnek a magukat becsapottnak érző Quaestor-károsultak, meg hogy a barátja igencsak jól jár bizonyos állami projektek kapcsán. Csapkodnak körülötte az ellenzéki villámok az V. kerületi ingatlanügyek kapcsán is, vizsgálódik az unió egyes korábbi belvárosi fejlesztések okán. Meg kell értenünk, kellett már valami nagyon pozitív Rogán-megnyilvánulás is. Börtönbe hát a határzárrongálókkal, és (úgy egyébként) a francba az uniós beruházási határidőkkel, az autópálya-építéssel, ha egyszer meleg van. Hogy ez mibe kerül majd nekünk? Kit érdekel? A lényeg, hogy a többség egyetért vele. Ha netán mégsem, majd jó pénzért kimutatja az ellenkezőjét valaki.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.