galéria megtekintése

Sok sikert, Misi!

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 15. számában
jelent meg.


Kácsor Zsolt
Népszabadság

Hétvégén Bugacon pihentem, s egyik nap kimentem a legelőre, s végre egyedül voltam, nem volt semmi dolgom, csak hallgattam, hogyan zümmög a nyár. Azt a vidéket imádom, holott se hegyek, se tengerek arra, s mégis, mégis: megunhatatlan a sík ott, fűszerszagúak a rétek, és a földre alkonyatkor mintha nem is az este, de a táj szelleme szállna le, egy fátyolos tekintetű, szótlan, sokat látott öregember, aki magas kora dacára tele még életerővel.

Egy kerítésoszlop tövében heveredtem le a fűre, fölöttem egy csapat megrészegült fecske kergetett egy fiatal kabasólymot, nem messze tőlem lovak legelésztek, távolabb pedig magyar szürkéket láttam, a nyomaik még ott virítottak a közelben, de már megszáradtak, s a szürkés lepényekben gombák sarjadtak. Eléggé szép trágyagombák voltak. Ezüstszínű kalapban ágaskodtak, s ámulva néztem őket, lám, milyen elegáns, s végtére is milyen tiszta élet képes születni a belek mezőre pottyant termékében.

A pusztán heverészve volt rá időm, hogy átgondoljak ezt-azt, mert mostanában átgondolós idők járnak rám: isten, haza, család. Nagy vonalakban efféle témák kerültek szóba magammal, s nem állítom ugyan, hogy minden dolgomnak sikerült a végére jutnom, de azért termékeny órákat töltöttem a kerítésoszlop tövében. S egyszerre csak autózúgásra rezzentem föl.

 

Néztem kábán, hogy mi az, elvégre az a bugaci tanya, ahová mi évek óta járunk (persze engedéllyel, mielőtt bárki fenekedne), a nagyközönségtől elzárt terület, itt autó akkor jár, ha abban mi ülünk. De abban a kocsiban egy idegen család ült, anya, apa, kisfiú. Amikor a földúton mellém értek, megálltak, s engem néztek. Nem szálltak ki, csak néztek, úgyhogy zavartan rájuk vigyorogtam. A tízévesforma gyerek ekkor megszólított.

– Ugye a bácsi egész nap a lovakra vigyáz? – kiáltotta ki az ablakon csengő hangon, mire meglepve néztem körül, hiszen már el is felejtettem azt a négy pacit, amelyik a kerítés mögött legelészett jó tíz méterre tőlem.

– Ugye a bácsinak az a dolga, hogy egész nap a lovak mellett legyen? És mást nem is tetszik csinálni, ugye? – kérdezte a kisfiú türelmetlen sürgetéssel, az apja meg idegesen dobolt a kormánykeréken.

Néztem azt a gyereket. A reménykedő szeme azt üzente, hogy a kérdéseire csakis igennel válaszolhatok, különben nagy baj lesz. Különben itt gyerekálmok lesznek azonnal semmivé.

S már nyitottam a számat, amikor az ideges apuka közbeszólt:

– Misi, hiába mondom neked, hogy a lovakat nem úgy gondozzák, ahogy te azt elképzeled... Hiszen a felnőttek... – de nem hagytam, hogy befejezze. Azt hiszem, ekkor értettem meg, hogy miről van szó. Odakiáltottam hát nekik a fűből:

– Ó, hát persze! Az a dolgom, hogy egész nap a lovakra vigyázok! Velük vagyok reggeltől estig, s ha kedvem támad, lóra pattanok. Király...

S akkor az ideges apuka eltátotta a száját, a reménykedő szemű gyerek pedig felsikoltott örömében:

– Ugye megmondtam, apa?! Ugye mondtam, hogy van ilyen foglalkozás?!

S akkor apuka gázt adott, s nagy mérgesen elpöfögtek, de a gyerek kiintegetett nekem az ablakon, én meg visszaintegettem, s arra gondoltam, hogy ma sem hiába éltem. Isten, haza, család, ebből kétharmad meglesz, valakinek itt a földön meglesz, úgyhogy álmodozz, te kisfiú. Sok sikert a lovas élethez, Misi.

Majd heverésztem tovább, s néztem a szép trágyagombákat, ahogy nőnek, növekednek, s a közeget, amibe beleszülettek, elhagyják lassan, s fölébe kerekednek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.