galéria megtekintése

Senkivel!

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 28. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Elismerte az RTL Group, hogy tárgyal a kormánnyal a reklámadóról, de a cég szerint ennek rendezése inkább Magyarország érdeke, a Híradó hangvételén pedig nem változtat.

A médiacég pozíciója logikus. A magyar kormány brutális nagyságú, csak nekik szánt adóval rátette a kést a torkukra. Egy kereskedelmi csatorna, ha szisztematikusan lerabolják a hasznát, értelmét veszíti. Vezetőik azért felelnek a tulajdonosaiknak, hogy sok nézőt, ezen keresztül nagy bevételt, értékelhető nagyságú nyereséget hozzanak. Ráadásként és lelkiismeretük, valamint a frekvenciahasználati szerződésük alapján közszolgálati feladatokat is teljesítenek. Akár kiegészítésként, akár mint most, felháborodásukban, különös intenzitással.

Ez tiszta.

 

A kormány más helyzetben van. A hatalomnak nálunk is alapvető kötelessége a média szabadságának biztosítása. Ez minimális programként is azt jelenti, hogy nem teszi tönkre, nem fojtja el azt, ami jól működik, amit szeretnek az emberek, akiknek a megbízásából irányítja a társadalmat. Jó esetben pedig szabad lehetőségekhez juttat mindenkit, aki erre érdemes. Ez most nem az a helyzet. De még most sem teheti meg azt a hatalom, hogy a média szereplőivel alkuba bocsátkozzék, hogy feltételeket szabjon, egyáltalán bármi módon beleszóljon a rendszertől független – vagyis szabály szerint bármely – média vezetésébe. Mitől független a média?

Kitől szabad? Elsősorban a hatalomtól. Annyira, hogy nincs is egymással tárgyalnivalójuk.

Csak ennek respektálásával van esély a kölcsönös tiszteletre.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.