galéria megtekintése

Semmi sem szent

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 24. számában
jelent meg.


Tamás Ervin
Népszabadság

Vannak intézmények, amelyekben ha megcsappan a közbizalom, az államrezon inog meg, de hogy ne használjunk ilyen nagy szavakat, maradjunk abban, hogy minimum a normakövetés belső parancsa. Sokszor esett már szó arról, hogy az elmúlt negyedszázad hogyan erodálta az emberek szemében a magas presztízsű hivatalokat, miként nézzük most le azokat a szervezeteket, amelyekre egykor felnéztünk. Semmi sem szent többé, már az egyház sem.

Arról is szólnak tanulmányok, hogy miként kezdi ki ez a rothadás a demokráciát, hogyan terjeszt egyszerre félelmet, bizonytalanságot és hajlandóságot a visszaélésekre. Egy polgári társadalom két legérzékenyebb pontja az igazságügy és az adóhivatal, amelyekben ha nem hiszünk, az utolsó kapaszkodókat veszíthetjük el. Mindkettővel szemben évek óta fogy a bizalom.

Fokozatosan jut el az ember a természetes gyanakvástól a kósza pletykákra alapozott fenntartásokon át a csalódott legyintés közbeiktatásával a dühödt szembeszegülésig – a stációk közt nincsenek szembeszökően jelzett megállók, az útvonal nehezen szakaszolható, de létezik. A közbizalom egy ország számára értékes ajándék, nehezen megszerezhető és könnyen elveszthető, és aki azt hiszi, hogy egy az egyben fedi a négyévenként megtartott választások eredményét, téved. Ez nem kétharmad kérdése.

 

Mindenütt létezik protekcionizmus, kivételezés, soron kívüliség és berken belüliség – de nem mindegy, hogy mekkora területet foglal el magának, mindennapos gyakorlattá, sztenderdé válik-e. Amikor a bíróságok egy évtizeden át nem tudnak pontot tenni egy álbróker síbolásának ügyére, összecsapva tenyerünket az ég felé nézünk: ilyen nincs.

Amikor az ügyészség a hatalom játékszerévé válik, ahonnan nem szivárognak, hanem célzatosan ömlenek bizalmas iratok kiválasztott szerkesztőségekhez, nem hiszünk a szemünknek. Amikor egy adóellenőr milliárdos csalásokról összeállított feljegyzéseiből csak nem akar ügy lenni, ehelyett a szerzője jár kálváriát – torzzá, ortopéddé válik a rendszer, amely az állampolgár jogait és kötelességeit volna hivatott garantálni, illetve érvényesíteni. Amikor az ilyen és ehhez hasonló történetek össznépi fásultsághoz, közönyhöz vezetnek, azt hihetnők, hárítható a veszély – pedig akkortól nagy csak igazán.

Éppen most éljük föl maradék szuverenitásunkat, hogy az amerikaiaktól várjuk az információkat, lassacskán már a katarzist is. Azt a szuverenitást, ami nem atomizál, hanem összetart, morális tartást ad egy nemzetnek. Mert nem csupán arról van szó, hogy ezentúl az éttermi NAV-os razziákat kiröhögjük, és a vendéglősök pártjára állunk, nem hiszünk vagyonvizsgálatokban, megtagadjuk a szabálytalan parkolásra kirótt bírság befizetését, azaz nem egyszerűen berzenkedünk, hanem fügét mutatunk minden közmegegyezésre, normakövetésre, amely a társadalmi együttélés minimumát hivatott biztosítani.

Hogy mennyire közel vagyunk ehhez a ponthoz, azt mindenki maga döntheti el. És így van ezzel az államhatalom is. Kínálkozik az alkalom számára a cselekvésre, bár bizonyára nehéz élni vele. De ideje, hogy a győztes ne csak mindent vigyen – hozzon is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.