galéria megtekintése

Segíts, hátha segít

2 komment


Tanács István

Dührohamot kaptam, amikor a rendszerváltás után megláttam az első szegények karácsonyfáját. A főtéren állt, szaloncukrot, lisztet meg tarhonyát osztogattak előtte jótét lelkek. Nem az dühített leginkább, hogy jócskán voltak már újsütetű szegények, akiknek ez az adomány is sokat jelentett, hanem a szomszédos parkolóban feltünedező városi terepjárók látványa. Voltak történeteim, hogy egyes újszegények hogyan vesztették el a saját karácsonyfa esélyét, bizonyos újgazdagok pedig hogyan szerezték az első terepjárót – de még nem egészen hittem el, hogy ezután mindig így lesz.

Akkor még elképzelni sem tudtam, hogy egy évben majd ezer embert bocsátanak el a BKV-től, és azt gazdaságilag racionálisnak tartják, mint ahogyan azt is, hogy valaki ugyanakkor 86 millió forint végkielégítést vegyen fel teljesen törvényesen ugyanott, és még tovább is dolgozzon, hogy a nyugdíja mellett fizetés is járjon neki. Miközben szétverték azokat a nagyüzemeket, amelyek a városival csaknem azonos életszínvonalon eltartották a vidéket, arra hivatkozva, hogy minél többen megélhessenek a földből, megyényi területek szegényedtek el, és öt-hatmillió hektár hasznát néhány ezer család teszi zsebre. Ráadásul őket támogatják az Euró­pai Unió felzárkóztatási alapjaiból, hogy még jobb kombájnokat tudjanak venni, és még kevesebb embert kelljen alkalmazniuk.

Kezdetben nem adtam pénzt koldusnak. Úgyis bort vesz rajta, vagy ha nem, hát valami koldusmaffiának dolgozik. Minden koldulón úgysem segíthet az ember, legjobb, ha egyiken sem segítek, gondoltam akkor. Még nem láttam a végeláthatatlan sorokat a karácsonyi ingyenételosztás előtt. Még nem írtam riportot a népkonyhás fickóról, aki megsemmisítésre ítélt romlott, de méregerősre fűszerezett ételből vendégelte a szegényeket – majd minden kosztosa éhen maradt, amikor nyomozni kezdtek ellene.

 

Nem szeretem a nagyvállalatok társadalmi segítségéről szóló újságmellékleteket – nem elég, hogy elszívják a levegőt a szegények elől, még azt is önfényezésre használják, ha ­löknek valamit nekik. Azt sem szeretem, ha bulvár- vagy bulvárosodó lapok gyűjtést rendeznek a nyilvánosságnak bemutatott szegényeknek, hogy befoltozzák a tetőt, betegeknek, hogy külföldre utazzanak a szülők a gyerek műtétjére, amit itthon nem tudnak elvégezni.

De változtatni nem tudok ezen. Nincs többé teljes foglalkoztatás, kiegyenlítő adórendszer – nem is áll hatalmamban, hogy legyen. Az államot nem tudjuk rábírni, hogy ne a Simicskáknak és Mészáros Lőrinceknek adja, amin járásnyi területeket lehetne ­felemelni. Csodálom a szegényeket, akik segítenek más szegényeken – és egyre jobban beletörődök az egészbe. Akkor is segíteni kell, ha mindenkin nem lehet. Ha már nem lehet igazságot tenni vagy az egész jövőt megváltani, akkor a véletlen is számít. Az, ha valakinek egy kicsivel jobb lesz. Aki véletlenül ott van. Meg a pillanat is.

Ha csak egy kis időre, az is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.