galéria megtekintése

Rovancs

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 17. számában
jelent meg.


Hargitai Miklós
Népszabadság

Ahogy Sándor György mondta egykor: lehet azzal szórakozni, hogy visszakérjük a kalauztól azt a kis korongot, amit a lyukasztó a vonatjegyből kikanyarít – csak akkor nagyon rendben kell lennie a jegynek. Ezt hagyta figyelmen kívül úgy öt éven át az Orbán-kormány, és most csodálkozik, hogy ki kell fizetnie (illetve, legyünk pontosak: ki kell fizettetnie velünk) a büntetést.

A miniszterelnök és az üzlettársak eleinte jól mérték föl, hogy milyen területeken lehet az EU-val szórakozni: vállalták, hogy itthon kiszórják az úgynevezett uniós alapértékek közül mindazt, ami a NER útjában áll, és nem tartottak tőle, hogy emiatt a német, a holland vagy a svéd kormány hadat üzen nekünk. (Végül is, annak idején Ausztria is elég olcsón megúszta a bebarnulást).

Azzal viszont nem számoltak, hogy az unió nemcsak málé politikusokból, hanem adófizetőkből is áll, és a német, a holland vagy a svéd dolgozók (ők azok, akiknek a befizetései a rendszert működtetik) egyáltalán nem lesznek boldogabbak attól, ha Mészáros Lőrincnek újabb istállója, Lázár János gyermekének még egy bankszámlája vagy Rogán Antalnak egy kicsivel nagyobb Pasa-parki lakása lesz.

 

Nem látták át, hogy e polgárok szerint Európa jövőjére nézve a legnagyobb kockázatot nem a bevándorlók, az iszlám szélsőségesek vagy a brit euroszkeptikusok jelentik, hanem a görög, a spanyol, vagy a magyar korrupció, amit a nettó befizető országok az egyre kevésbé imponáló helyzetben nem szeretnének tovább fizetni. Márpedig Magyarország esetében immár pecsétes papírjuk van róla, magától az Európai Bizottságtól, hogy itt a pénzük jelentős hányadát oligarchahizlalásra használta a kormány. Méghozzá az a kabinet, amelyik amúgy éveken át szorgosan törte a borsot a brüsszeli hivatalok meg az elvekre érzékenyebb tagállamok orra alá, és nem vette időben észre, hogy mikor kell leállni.

Eddig azt játszották, hogy minden alkalommal, amikor a fejükre koppintott egyik-másik európai hivatal, előrántottak egy passzust valamelyik uniós ország nemzeti joganyagából, és arra hivatkozva így-úgy „megvédték” az emberi jogokat súlyosan és széleskörűen szűkítő alkotmányt, a sajtó politika általi meghágását, a bíróság és az ügyészség elfoglalását meg a többi jogtiprást.

Úgy tűnik, Brüsszel eltanulta tőlük a taktikát: ezentúl be lesz tartatva minden szabály (nem az alapjogi chartára, hanem a viktoriánus fiúkat sokkal érzékenyebben érintő kohéziós alapok előírásaira gondolunk), ellenőrizve lesz minden számla, és vissza lesz kérve minden forint, ami a magyar gazdaság helyett a fideszes háztájit fejlesztette.

Aztán majd meglátják (és meglátjuk mi is, természetesen), mit csinál a gazdasági válság előtti szintet csigatempóban éppen mostanra elérő magyar gazdaság, ha lakat kerül arra a perselyre, amelyből tavaly a GDP 7 százalékának megfelelő ingyenpénz érkezett – és mire mennek azok, akik semmi máshoz nem értenek, mint a közös kassza fosztogatásához.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.