galéria megtekintése

Rosszkor

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 07. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Derült égből Putyin! Ha Angela Merkel látogatása apró életjel a magyar diplomácia részéről, az orosz elnöké komoly hideglelés. Amit Merkel érkezése javíthat az Orbán-kormány szomorú nemzetközi megítélésén, azt Putyiné le is rontja.

Segíthetne, ha addig sikerülne véget vetni a kelet-ukrajnai harcoknak, és az EU lazítana a Moszkvát sújtó szankciókon. Erre azonban Magyarországnak csekély behatása van, s ha nem így alakul, akkor úgy veszíthetjük el a Nyugat maradék csekély bizalmát, hogy közben a Keletnek sem tudunk eleget adni. Talán, ha Putyin Budapesten jelentene be valamilyen gesztust...

Az utca várható reakciója kiszámítható. Míg Merkelt reménykedve, éljenezve várja, Putyin aligha ússza meg ellentüntetés nélkül. Nem mintha a magyarok oroszellenesek lennének, csak hát a moszkvai rezsim mindazt megtestesíti, amit idehaza egyre többen utálnak: az ellenőrizetlen hatalmat, a politika beavatkozását a polgárok életének minden zugába, a szabadságjogok szűkítését, a választások és a parlament formalizálását, az oligarcháknak átjátszott milliárdokat, a tömeges jövőnélküliséget.

 

Vajon mondhatja-e Orbán ugyanazt Merkelnek és Putyinnak? Mennyi idő alatt lepleződik le, ha mindkettőnek mást súg a fülébe, azt, amit az hallani akar, miközben a magyar közvélemény egy harmadik vagy negyedik mesét kap?

Jobb lenne, ha Putyin most nem jönne, ha nem most jönne, de ezt csak egy erős vagy legalább ügyes kormány mondhatná meg neki. Nekünk meg olyan nincs.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.