galéria megtekintése

Rossz a diagnózis

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 29. számában
jelent meg.


Danó Anna
Népszabadság

Nem lehet már olyan kicsit változtatni a magyar egészségügy viszonyain, hogy az ne világítana rá rögtön valamilyen súlyos és nagyobb problémára. Zombor Gábor államtitkár most azt ígéri, hogy rákgyanú esetén elsőbbséget kap a páciens, és a pénzhiány sem lehet akadálya a gyors vizsgálatnak. Terve szerint így két héten belül diagnózishoz juthat e betegség fenyegetésében bárki. Ez egyszerű, logikus és fontos lépésnek tűnik. Csakhogy olyan rettenetesek a feszültségek, annyira hiányzik a pénz, hogy a várhatóan megnyíló résbe, aki él és mozog, megpróbálja majd betenni a lábát. Az államtitkárság ezért azt tervezi, hogy csak azoknak a vizsgálatoknak (CT, MR) az árát fizeti ki, amelyek igazolták a gyanút, rosszindulatú daganatot mutattak ki.

Így, bár a vizsgálatot végzők viselik majd az anyagi kockázatot, a folyamatra semmilyen hatásuk nem lesz. A beutalásról egy jó vagy rossz diagnosztikai szimattal megáldott szakorvos dönt, még az is lehet, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár fogja egy adott szolgáltatóhoz vezényelni a pácienst, ahol elvégzik a munkát, majd a lelet alapján máshol tovább kezelik a beteget. A későbbiekben egy szövettani vizsgálat megerősítheti, hogy ténylegesen rosszindulatú-e a daganat, és ott dől el, hogy a képalkotó diagnosztáknak jár vagy nem jár a munkadíjuk. Ám ezekről a hetek múlva már kórházban, klinikán keletkezett eredményekről nem értesül a szolgáltató, amely a felelősséget viseli. Ezt az abszurd rendszert az hívja életre, hogy nincs a magyar egészségügyben olyan szereplő, aki végigkísérné a beteget, aki képes lenne ellenőrizni, hogy szakmailag, gazdaságilag is korrekt ellátást kapott-e.

Az ezzel próbálkozó irányított betegellátási modellkísérletet beszántották. A keletkezett űrt mindenki másként próbálja kitölteni. A lapunkban is megszólaló Kásler Miklós onkológusprofesszor például úgy képzeli, hogy a potenciális betegek az első gyanúnál már bekerülnek azokba a megyei központi intézményekbe, ahol két-három hét alatt, „egy kézből” zárt pályán jutnak ellátáshoz. Ehhez azonban biztos, hogy sehol nincs elegendő kapacitás. Sőt azzal a kormányzati egészségpolitikai törekvéssel sincs összhangban, hogy mindenkinek a háziorvosa legyen az egészségügyi kapuőre, aki a betegeit egészen addig kezeli, míg bizonyságot nem szerez, hogy a saját lehetőségei kimerültek az adott helyzet menedzselésében.

 

Az érintettek egyike, a lapunkban ugyancsak megszólaló Komáromi Zoltán háziorvos éppen abban látná az ellátás gyorsításának a lehetőségét, ha ő (vagyis a háziorvos) vezethetné tovább a betegeit a rendszerben. És még a modern képalkotó diagnosztikához is hozzáférne a háziorvosi fázisban. Ehhez nemcsak kapacitásuk, de egyelőre jogosítványuk sincs a háziorvosoknak.

Mindkét logika védhető, talán működne is, ha valóban végigvezetne a rendszeren. A szabályok apró piszkálása azonban nagy valószínűséggel csak a zavart, a pazarlást növeli.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.