galéria megtekintése

Rongálás

5 komment

A szerk.

Bízunk benne, hogy olvasóink osztják rokonszenvünket a kormányzat bevándorlás elleni plakátjait csúffá tevő fiatalokkal. Hogy az agresszió még éppen elfogadható eszközének tartják velünk együtt a közpénzen kinyomott gyűlölködés megszaggatását, mert elismerik a polgári engedetlenség ethoszát. Azt ugyanis, hogy léteznek olyan helyzetek, amelyekben az ember csak akkor maradhat békében önmagával, ha a békétlenség gesztusait gyakorolja. És sokkal jobb, ha inkább tárgyak, mintsem emberek ellen. Ez történt néhány hete, amikor két fiatal megtépte az állami hergelés tablóit, majd elcsomagolta a maradékot, és feladta magát a rendőrségen. Világos volt a helyzet: jöttünk, büntessenek. Akkor sem tűrhetjük.

Attól tartunk, hogy olvasóink jelentős része a továbbiakban nem ért majd egyet velünk. A mi polgári engedetlenségünk, hogy mégis tovább mondjuk...

A bíróság néhány napja felmentette a plakátok támadóit, mondván, csak a véleménynyilvánítás mindenkit megillető jogával éltek, és a „törvénynek lehetővé kell tenni az egyén számára véleményének kifejtését, mások véleményének formálását..."

 

Akár a mások még oly ellenszenves véleményének feldúlásával is? Szimpatikus számunka az indokolt polgári engedetlenség, de csak a vele járó kockázattal együtt, amely szerint akár a büntetést is vállalja az ember a véleményéért. Kockázatosnak találjuk a teljes büntetlenséget, a tettért való helyt­állás kiiktatását.

Így gondoltuk a Fidesz kordonbontásakor, így most is. Mindenki mondja, mutassa a véleményét, senki ne semmisítse meg büntetlenül a másét – így gondoljuk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.