galéria megtekintése

Roland-ének

1 komment


Hargitai Miklós

Huszonhat éve ugyanaz a nóta: a közvagyon fosztogatására berendezkedett politika időnként odalök egy-egy szerencsétlen balekot a tömegnek, hogy addig is, amíg a kijelölt áldozaton végrehajtják a népítéletet, az üzletmenet zavartalanul folytatódhasson.

Mengyi Roland a magyar közélet kevéssé szerethető, de visszatérően felbukkanó figurája: eposzi kellék, másodvonalbeli bennfentes, közvetítő a döntnökök és a közösből markolni kívánók között, aki alaposan megkéri a szolgálatai árát. Műfaja – ha hihetünk a napvilágra került jegyzőkönyveknek – a korrupció klasszik, a táskás/nejlonszatyros/nokiás dobozos alapkivitel, amelyen az élcsapat rég túllépett. Az elit már úribb módon, kényelmi extrákkal (nem létező találmányok utáni licencdíjak, svájci alapítványi számlára utalt frankmilliók, túlárazott ház- és földbérletek formájában) pumpálja ki a pénzt a NER-ből – a szereplőknek nem is esik bántódásuk, hiszen ahhoz, hogy megbukjanak, szilárd tisztességre és olyan stabilan független bűnüldöző intézményrendszerre lenne szükség, amilyen ezen a tájon soha nem létezett.

A mindenkori Mengyik számára viszont üzemi kockázat és óhatatlan veszteség, hogy időnként, amikor a lopás intenzitása eléri a kiszámíthatatlan helyen, de trendszerűen egyre magasabban lévő ingerküszöböt, koncként vetik őket a polgárok elé: egyfajta gesztus ez, összekacsintás az alattvalókkal – hogy persze, persze, azért a víz az úr –, értéktelen áldozat a demokrácia oltárán; férges gyümölcs a parázson, amelynek a füstje elterül idelent, takarva a lényeget, és sosem száll az ég felé.

 

Most minden szereplő abban érdekelt – paradox módon a bukott ember is, hiszen így talán ő is olcsón megúszhatja, mint egykor Zuschlag, akit megtérő bűnösként lelkesen reciklál a „morális többség", az ugyanazt a játékot legalább egy nagyságrenddel nagyobb tétben játszó jobboldal –, hogy Mengyi Roland esete egyszeri botlásnak, és ne típuspéldának tűnjön. Ezt azonban legfeljebb az hiszi el, aki – mint Mengyi – maga is Borsodból származik.

Mindenki ismeri a szülőföldje Voldemortját: néhol miniszter, máshol csak államtitkár vagy polgármester, de leginkább parlamenti képviselő. Az egész csapat így lett összeválogatva, jórészt ilyen arcokból áll: legyen fogható, cserélhető, legyen képes a felső akarat cselekvéssé konvertálására az alsóbb szinteken (a rezsialáírástól a kvótanépszavazásig), és ne az önértéke, hanem a fentről rásugárzó jóindulat folytán legyen megkerülhetetlen a pénzszerzésben – hiszen minden annak a függvénye, hogy kin keresztül lehet eljutni a kasszakulcshoz, az egész hűbéri rendszert az elosztható zsákmány működteti. A helyi érdekű Mengyi Rolandok alázuhanása sosem fenyegeti magát a szisztémát, mert a hallgatás ára benne van a bérükben, és mindig akad, aki a helyükre lép: ebből az emberfajtából bőséges készleteket halmozott fel az immár negyedszázada zajló átmenet.

Mi pedig – nép, nemzet, választói közösség – újra és újra boldogan kapunk a csúszómászó ledobott farka után, holott láthattuk már százszor a mutatványt: mire észrevennénk, hogy gyorsan párolgó haragunkban csak egy üres bőrdarabot marcangoltunk, növeszt magának másikat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.