galéria megtekintése

Röhejes mellébeszélés

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 15. számában
jelent meg.


Kapitány Szabó Attila
Népszabadság

Biztos helye lenne a Jay Leno-showban Orbán Viktornak. A magyar miniszterelnök szerencséjére az amerikai showman állítólag már nem praktizál, így műsorába sem kell fellépő. De ahhoz ez mégis kevés, hogy a magyar kormány a nemzetközi politika színterén elkerülje a röhejessé válást.

Magyar Levente államtitkár iratismertetése – se fejléc, se pecsét, de a többi...
Magyar Levente államtitkár iratismertetése – se fejléc, se pecsét, de a többi...

Mert lehet, hogy Azerbajdzsánban ütemes a taps, amikor a közrádió pénteki műsorában azt hallják, Orbán (és a külügy államtitkára) a fejlécet és a pecsétet hiányolja a levélről, ami szerinte papírfecni, na meg amiben oldalakon át másról se lehet olvasni, mint a kormányát, illetve annak tisztségviselőit érintő korrupciógyanús ügyek felsorolásáról. De ettől még tény, ami tény, itt nem az amerikaiak beszélnek mellé.

 

Mert lássuk be, hiába mantrázza Orbán, hogy mégsem válthatja le az igazolatlan külhoni vádak alapján Vida Ildikó NAV-elnököt. Ezzel csak azt bizonyítja, hogy vagy nem figyelt oda, amikor beszámoltak neki a kitiltási ügyről, vagy tudatosan terel. Hiszen kértek olyat az amerikaiak, hogy váltson le bárkit is? Segítek. Nem, nem kértek. Csupán annyit jelentettek be, néhány jelenlegi és korábbi magyar kormánytisztviselő beutazását nem tartják kívánatosnak.

És hiába fröcsögi a kormány minden szócsöve, hogy a béna amerikaiak még azt sem mondják meg, kinek a beutazását nem engedélyezik, a nevek kiadása részükről valójában teljesen szükségtelen is. Washingtonnak éppen elég, hogy azoknak szóltak, akiket egyébként a repülőtéren minden teketória nélkül visszafordítanak, ha odatolják az arcukat. Ezzel mennyi kényelmetlenséget spóroltak meg mindenkinek!

Elég ennyi, és a magyar nagyközönségnek nincs is köze hozzá, hogy barátunk és szövetségesünk kiket nem tart szalonképesnek. Vagy legalább nem Barack Obama adminisztrációjának kellene a magyar választópolgárokat értesítenie arról, kik azok a magyar kormánytisztviselők, akiknek nem érte el a szakmai ingerküszöbét, hogy a trafikmutyiban a haveroknak osztogatták a boltokat, netán a földalapú uniós támogatások bezsebeléséért trükkös pályázatokon sógor és koma nyúlja le az állami termőföldeket.

Ha ezt a tengerentúlon mondanák meg, nemcsak saját jogrendszerük szabályait rúgnák fel, de a „megrágalmazott” magyarok perelhetnének is. Kinek hiányzik ez Amerikában? Éppen elég röhejesnek érezhetik e nélkül is, hogy Washingtonból kell megmondani, ki a gyanúsított és ki a jófiú akkor, amikor valaki köztörvényes bűncselekményt, netán többmilliárdos adócsalást jelent be egy olyan országban, ahol úgy egyébként életvédelmi nyomozók kutatnak a miniszterelnök kislányának elveszett telefonja után.

Szomorú, ha a magyar kormány még azt sem tudja, a sajátjai érdekét szolgáló zavaros ügyek lebonyolításával megbízott állami vezetők közül kiket kellene megkérdezni, kaptak-e kitiltó levelet az USA követségétől. Még szomorúbb, hogy nem is érzik dolguknak a választópolgárok elé kiállni és számot adni a szokatlan ügyekről. Különösen, hogy nyugodtan megtehetnék. Hiszen, ha hétfőre eltűnne a Lánchíd, és tábla hirdetné, hogy Orbán Viktor helyeztette át Felcsútra, mert jól mutat a focipálya előtt, a kétmillió Fidesz-szavazó akkor is meglenne.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.